Nyttig bearnaise fixar biffen
Kål och rotfrukter finns det gott om så här på hösten och från ”Kålboken” av Mette Lövbom (Polaris) har vi hämtat ett läckert och användbart recept. Stek valfri kål i skivor och servera med en nyttig rotfruktsbearnaise.
Kålbiff med bea
Receptet räcker till 4 portioner.
Det här behöver du:
4 kålrötter eller motsvarande mängd rotselleri, blomkål, broccoli, spetskål eller annan kål.
1 ½ dl vit balsamvinäger
4 pepparkorn
4 morötter
3 palsternackor
2 rödlökar
saften från 1-2 citroner
2 msk hackad dragon
50 g smör
olivolja
salt och peppar
Så gör du:
1. Skala kålrötterna och skär i 1-2 cm tjocka skivor. Stek skivorna i olivolja i cirka 4-6 minuter på varje sida tills de fått fin färg. Salta och peppra.
2. Koka balsamvinäger och pepparkorn i en kastrull tills cirka 4 msk återstår. Sila av pepparkornen,
3. Skala rotfrukter och rödlök och skär i mindre bitar. Blanda med lite olivolja och baka i ugnen 25 minuter på 200 grader tills de är mjuka.
4. Mixa allt med dragon, smör, salt, lite peppar, reducerad balsamvinäger och citronsaft. Servera till biffarna.