Awet Mihtsun, Mickael Semere och Sandra Rosendahl.

I det trånga rummet sitter ett tjugotal person­er och huttrar. Flera av dem har virat filtar runt benen på det där sättet man brukar göra en kall vårkväll på en uteservering. Det är morgon i Långholmens folkhögskolas nya lokaler i Sundbyberg utanför Stockholm. Lokaler så nya att invigningen ännu inte skett och värmen uppenbarligen inte kommit på trots att höstkylan anlänt.

– Jag har tagit dubbla strumpor i dag, säger ­undersköterskan Awet Mihtsun med ett skratt.

Det är dag två på den tre dagar långa utbildningen ”Medlem i facket”. Awet Mihtsun, som arbetar inom hemtjänsten, fick höra talas om utbildningen av en arbetskamrat. Hon känner sig nöjd redan innan utbildningen är avklarad.

– Nu vill jag gärna engagera mig och bli förtroendevald. Jag vill sprida det jag har lärt mig så att jag och mina arbetskamrat­er kan få rätt och lön och villkor. Många säger ”facket har inte gjort något”, men vems är felet? Facket är vi tillsammans. Alla kan inte ha all kunskap, vi får leta upp hur det ska vara tillsammans.

Framme vid tavlan talar de två utbildarna, Monica Calderon från Kommunal och Mårten Hedström från Byggnads, om lagar och avtal, anställningsavtal, riskbedömningar, arbetsskadeanmälningar och tillbud. Mårten är en riktig söderkis som säger saker som att ”det är rock’n’roll i många branscher” och att han ”jobbat 40 bast med kollektivavtal”. Monica pratar om vikten av skriftliga avtal och att alltid läsa igenom avtal innan man skriver på, gärna ta med pappren och läsa hemma.

Verkligheten på arbetsplatserna, som deltagarna tillfälligt lämnat för att gå medlemsutbildningen, är ständigt närvarande i rummet:

”Vi har en anhörig som lägger mer och mer arbetsuppgifter på oss, vad kan vi göra?”, ”Gäller det där för visstidsanställda också?”, ”Vem ser till att man gör riskbedömning och vilka ska göra den?”, ”En arbetskamrat till mig skadade båda armarna när en hylla ramlade ner, men vi skrev ingen arbetsskadeanmälan.” Kunskapsinhämtningen drivs framåt av deltagarna själva.

Sandra Rosendahl är aktiveringscoach på en daglig verksamhet för personer med funktions­variationer. Utbildningen har väckt hennes politiska intresse. Historien om hur arbetstagarnas krav förvandlats till politiska beslut är något alla borde ha bättre kunskap om, menar hon:

–  Det är viktigt att känna till hur det hänger ihop och veta vad facket har gjort. Många tar så mycket för givet vad gäller arbetstider och att vi har fem veckors semester, ”det har vi väl alltid haft”, man känner inte till kampen bakom, säger Sandra Rosendahl.

Mickael Semere menar att det är viktigt att ha kunskap för att kunna bli ett engagerat och kunnigt arbetsplatsombud. Att han är på den här utbildningen är för att lära sig mer, eftersom han funderar på att axla roll­en som arbetsplatsombud.

– I en del fall vet jag inte om det är lagar eller avtal som gäller, det är lite av en gråzon. Sedan är det bra att lära sig mer om försäkringarna, säger han.

Läraren Monica Calderon, som till vardags arbetar på en förskola, trycker dagen igenom på hur viktigt det är att alla medlemmar skaffar sig kunskap:

– Många är rädda för att säga ifrån på jobbet och i många fall tror jag att det är kunskapen som fattas. Vet man vilka rättigheter man har är det lättare att göra sin röst hörd. Sedan kan man inte lära sig allt. Men det är viktigt att veta var man kan hitta information i stället för att vänta på att någon annan ska komma och ordna det, det kanske aldrig händer.

Fotnot: Vill du gå en medlemsutbildning men vet inte var du hittar den? Din sektion har koll på både vad de själva erbjuder, vad avdelningen erbjuder och vad Kommunal genom sitt tvärfackliga samarbete med LO kan erbjuda. 

Sex frågor till:

Maria Hansson och Renée Jeryd på Kommunals förbundskontor:

Har alla rätt att vara borta från jobbet för facklig utbildning?

– Ja, alla medlemmar har rätt att gå medlemsutbildningar.

Har tim- och visstids­anställda samma rätt?

– Har du ett längre vikariat med bestämda arbetspass söker du ledigt för utbildningarna på samma sätt som om du haft en tillsvidareanställning. Har du anställning dag för dag så kommer du antagligen inte att veta i förväg hur du ska arbeta.

Kan arbetsgivaren säga nej?

– Ja, men då måste det finnas särskilda skäl för det. Särskilda skäl kan vara att ansökan från dig kom för sent eller att arbetsgivaren redan beviljat andra ledighet vid samma tidpunkt.

Hur lång tid i förväg måste jag meddela arbets­givaren?

– Det är alltid bra att vara ute i god tid. Minst en månad i förväg.

Är det samma regler om jag har en privat arbetsgivare?

– Ja, det spelar ingen roll vem din arbetsgivare är.

Får jag ersättning under utbildningen?     

– Deltagare får ett skattefritt stipendium som i år är 880 kronor/dag eller 110 kronor/timme. Generellt sett inget betalt på ledig dag, dessutom inget betalt om man går en studiecirkel på kvällstid.