Det är inte synen på Sverigedemokraterna som har ändrats hos Tobias Baudin.

– Kärnan i SD är rasister. Partiet är sprunget ur den nazistiska och fascistiska rörelsen. Men vi har inte haft någon större framgång när vi har fokuserat på detta i vår kritik av SD. De LO-medlemmar som stöder partiet slår dövörat till, säger han.

Kommunal kommer därför i valrörelsen att mer visa på SD:s politik som enligt förbundet drabbar löntagarna.

– Vi tycker att det är viktigt att visa på vad en röst på SD kan innebära för våra medlemmar, förklarar Tobias Baudin.

Kritiken från Kommunal handlar bland annat om SD:s nej till att stoppa vinster i välfärden, partiets nej till skatteavdrag för fackföreningsavgiften, förslag om kraftiga besparingar i välfärden och nej till att få mer ordning och reda på arbetsmarknaden.

– De har en rad förslag som drabbar välfärden och arbetsrätten. SD är ett parti längst ut på högerkanten också i dessa frågor.

Kommunal har bland annat inspirerats av fackförbundet Unison som organiserar de offentligt anställda i Storbritannien. Tobias Baudin var i London i våras för att ta del av hur de arbetar mot främlingsfientlighet och rasism.

– Det var ett intressant besök. Förutsättningarna är olika i våra länder men det finns en del att lära av hur Unison arbetar med dessa frågor, säger Tobias Baudin.

Även LO kommer att lyfta fram vilken politik SD har.

Therese Guovelin

– Vi kommer att visa hur SD har röstat i riksdagen i olika frågor, säger Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande.

Hon menar att det går att både visa att partiet står till höger i olika sakfrågor och att påminna om att SD är ett rasistiskt parti med rötter i nazismen och fascismen.

– Men om någon LO-medlem säger att denne ska rösta på SD som en protest mot etablissemanget, då kan vi ju inte anklaga personen för att vara rasist. Det vore ju helt fel i sammanhanget, säger Therese Guovelin.