– Vi har samlat sådant som vi vet att barnen tycker om. Det kommer ofta föräldrar och frågar om recept. Många gånger äter barnen när de andra barnen äter, men de är kanske inte lika bra på att äta hemma. Då tänkte vi att det var en käck grej att de kan titta i den och se vad barnen äter på förskolan, säger Anneli Hermansson, kock på Strumpans förskola, som är en av fyra förskolor inom Matildaskolan i Uddevalla.

Den första upplagan av boken kom redan i våras men då var bara en av förskolorna inblandade. Nu ska kokboken uppdateras och ges ut till alla föräldrar. Produktionen sköter skolans webbansvarige.

Vad är det för mat som är barnens favoritmat och som kommit med i boken?

De äter det mesta men soppor är de väldigt förtjusta i. Fisk tycker de är jättegott. Vi har till exempel recept på italiensk soppa med köttfärs och pasta och biffar av olika slag, fiskbiffar, grekiska köttfärsbiffar och vegetariska biffar med kikärter. Vi har försökt att få det lite blandat.

Anneli Hermansson säger att initiativet är uppskattat av föräldrarna.

– De är jättepositiva. De tycker att det är roligt också att få barnen engagerade när de lagar maten och de gör sådant som de äter på förskolan. Ofta är det maten som många barn kommer ihåg och man brukar fråga vad de har ätit på förskolan, säger Anneli Hermansson.

Hon vill också lyfta fram den frihet som de har att planera maten på Matildaskolans förskolor. De har olika menyer på de olika förskolorna och får bestämma själva vad de lagar, så länge det ligger inom budget.

– Jobbar man inom kommunen är det ofta mer styrt vad man får handla. Vi kan köpa närproducerat kött och så mycket ekologiskt vi vill inom ramen för ekonomin, det är roligt.