Regeringens förslag innebär att höja den tidigaste pensionsåldern från 61 till 63 år och att lagen om anställningsskydd, las, förlängs från 67 till 69 års ålder. Enligt socialminister Annika Strandhäll (S) är regeringen och arbetsmarknadens parter överens om att höja pensionsåldern. Undantaget är Svenskt Näringsliv som inte vill ändra las-gränsen.

Att man är överens stämmer inte, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin, till TT.

– För väldigt många medlemmar, undersköterskor, vårdbiträden, barnskötare, som nu jobbar och funderar på hur man ska orka jobba till 65 år eller 67 år så kan det kännas som ett hån när politikerna börjar prata om att jobba till 69, säger han.

Enligt Tobias Baudin är snittåldern för när Kommunals medlemmar går i pension 63 år.

– Det känns som väldigt verklighetsfrånvänt för medlemmarna när det börjar pratas om att jobba till 69.

Om pensionsåldern ska höjas behöver både sjukersättning och a-kassan höjas till 67 år, säger Baudin till TT.