När Sophie Vuković är runt ett år gammal emigrerar hennes föräldrar från Jugoslavien till Australien. Pappans arbete tar sedan familjen vidare till Kina och därefter, till Sverige.

”Shapeshifters” är en drömlik dokumentärfilm som handlar om migration och regissörens längtan efter tillhörighet. Om att vara svensk men ständigt få besvara frågan ”Var kommer du ifrån, egentligen?”.

Som vuxen reser Sophie Vuković tillbaka till platsen där hon föddes för att söka sina rötter. Men kanske handlar inte hem så mycket om en fysisk plats som om vänskap och att vara med de människor du älskar?

”Shapeshifters” är som finast när Vuković skildrar samtalen med sina föräldrar och vänskapen med barndomsvännen, hur de skapar rum av tillhörighet. Filmen är stark, men hade vunnit på ett mer lättillgängligt bildspråk och tilltal. För det är en film som borde nå ut till en bred publik med sitt viktiga tema.