Regelverket på LO-kansliet har hittills lagt en gräns vid två glas öl eller vin. LO-distrikten har haft sina egna regler. Men nu gäller förbudet för alla. 

Det var Kommunal Mellersta Norrland och Kommunal Skåne som lagt motioner till LO om att strama åt LO:s alkoholpolicy. Avdelningarna argumenterade för att grundregeln måste vara att inte bjuda på någon alkohol alls. Det är en förtroendefråga menade de, eftersom LO finansierar sin verksamhet via medlemsorganisationerna och det indirekt är förbundens medlemsavgifter som används för den tvärfackliga verksamheten.

– Jag tycker att det är bra beslut, som vi i Kommunal fattade för ungefär ett och ett halvt år sedan. Personligen måste jag säga att det inte har inneburit några problem för oss, så jag ser inga nackdelar med det här beslutet, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin tid tidningen Arbetet.

Kommunal har idag som policy att aldrig betala alkohol för medlemmarnas pengar.