Vännäs kommun vill spara 6,5 miljoner kronor på vård- och omsorgsförvaltningen. Exakt hur besparingen ska gå till är inte klart och politiker och fack har nu tagit en paus i förhandlingarna. Men frågan kvarstår till de anställda: kan de gå ner i arbetstid?

– Det är ett slags hyvling, det är mitt sätt att se det. Men arbetsgivaren säger att det är personalplanering, berättar Åsa Jansson Lindberg.

Hon konstaterar att det redan i dag är svårt att rekrytera och menar därför att arbetsgivaren borde vara rädda om de som är anställda i dag.

– Det här är verkligen en besparing som inte blir bra. Vi vet att alla händer behövs i de här verksamheterna.

Samtidigt står det i det centrala avtalet mellan Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Kommunal att heltid ska vara norm.

– Det här slår ju undan förutsättningarna att komma till heltid, säger Åsa Jansson Lindberg.

Vännäs är en socialdemokratiskt styrd kommun.

– Det känns verkligen inte som en bra personalpolitik, det här är inte socialdemokratisk personalpolitik där vi värnar välfärden. Och det har jag sagt åt politikerna, säger Åsa Jansson Lindberg från Kommunal.

Sonja Eriksson (S), är vård- och omsorgsnämndens ordförande i Vännäs kommun. 

– Jag förstår att man är upprörda över att vi tvingas spara, säger hon.

Men är det socialdemokrati att hyvla tjänster så här?

– Nej.

Men du är ju socialdemokrat?

– Ja, men problemet är att pengarna tryter. Då måste vi få ihop vår budget.

Sonja Eriksson poängterar dock att budgetarbetet inte är klart än och att frågan nu är hänskjuten till kommunstyrelsen i Vännäs och i sista hand blir en fråga för kommunfullmäktige.

Fotnot: Bilden är licenserad under Creative Commons Attribution CC BY 3.0 via Wikipedia