I Yrkes-VM möts nästan 1 300 unga yrkesverksamma från runt 58 länder för att tävla i 52 olika yrkesgrenar. Som KA tidigare berättat kommer undersköterskan Sebastian Sundberg från Vilhelmina att tävla mot undersköterskor från olika delar av världen om att utses till världens yrkesskickligaste undersköterska.

Till vardags arbetar Sebastian Sundberg, 20 år, inom hemtjänsten. När KA når honom är han på väg till Östersund för att därifrån flyga till Stockholm och sedan vidare till Abu Dhabi.

– Det är så klart nervöst men jag känner mig taggad och redo. Det gäller att fokusera och inte tappa koncentrationen under tävlingen, säger Sebastian Sundberg.

Tävlingen innehåller både teoretiska och praktiska moment där de tävlande försätts i olika situationer. Exempelvis kan de få i uppgift att ge en patient med en specifik sjukdom råd. För att förbereda sig inför tävlingen får varje tävlande en coach som ska hjälpa till att vässa kunskaperna inför tävlingen.

Hur har du förberett dig den sista tiden inför tävlingen?

– Jag har varit och tränat på praktiska moment på Östersunds sjukhus tillsammans med min coach Carina Johansson som arbetar där. Jag har också läst på en massa om alla möjliga tänkbara sjukdomar som kan komma på tävlingen. Dessutom har jag övat på att bädda sängar perfekt, det ska vara militärisk standard nästan, säger Sebastian Sundberg.

Yrkes-VM i Abu Dhabi pågår mellan den 14 och 19 oktober 2017. Att Yrkes-VM hålls just i Abu Dhabi är dock kontroversiellt ur ett fackligt perspektiv. Villkoren för arbetare i Förenade Arabemiraten är undermåliga, och fackliga rättigheter i landet är kraftigt inskränkta. När KA tidigare frågade LO:s första vice ordförande Therese Guovelin om valet av värdland svarade hon att LO markerar mot detta, bland annat genom att inte skicka någon officiell representant till Yrkes-VM.