Emmeli Lindgren.

Hunden skäller oavbrutet. Ljuden tränger genom en stängd dörr och rullar in i behandlingsrummet där Emmeli Lindgren drar på sig skyddshandskar. Chihuahuan Vimpen väntar på öronrengöring. Emmeli häller i en vätska, masserar örongången och torkar bort överflödet med en bomullstuss.

– Nu var du duktig, säger hon och belönar med en godisbit.

Husdjurshälsan i Västra Frölunda behandlar mest hundar och katter, men även marsvin, kanin­er och hamstrar. De kan ha hosta, problem med magen eller behöva operera bort en juvertumör. ­Andra är friska, men ska vaccineras, kastreras eller röntga höftlederna.

Emmeli är en av klinikens två djurvårdare – och utsedd till Årets djurvårdare av utbildnings­bolaget Veta. I mars tog hon emot Guldugglan på konferens­en Veta­dagarna. Då kände Emmeli inte till priset. Eller att hon var nominerad.

– När de ropade upp Emmeli Lindgren kopplade jag först inte, utan tänkte bara att det heter ju jag. Oj, det ÄR faktiskt jag! Det var omtumlande.

Nomineringen från kollegan Sofia Karlsson lyfte Emmelis förmåga att handleda praktikanter.

– Jätteroligt, det betyder att jag gör rätt. Jag försöker anpassa mig till praktikanternas nivå och göra deras tid så värdefull som möjligt.

Emmeli öppnar dörren till operationsavdelningen, som också leder till personalutrymmen, kattstall och hundrum. Nu tar skällandet fart igen. Källan är drevern Sirius, som tillhör en av veterinär­erna och inte riktigt vant sig vid att följa med till jobbet.

Här är Emmelis jobb att assistera djursjuksköt­arna. Hon städar och ser till att det finns sterila instrument, håller i djur som ska sövas eller intuberas och ser till att patienterna mår bra efter operationen.

Emmeli tog examen från Biologiska Yrkeshögskol­an (BYS) i Skara 2016. Lärandet fortsätter på jobbet, bland annat har hon finslipat tekniken kring att ta blodprov.

– Det är roligt att få snits på saker och känna sig duktig. Svårigheten med att ta blodprov på djur är att jag inte kan säga att det kommer att sticka och att det är bra om du försöker hålla still.

Tack vare Guldugglan får hon chansen att fördjupa sig. Förutom diplom och en gyllene uggla består priset av kurser till Vetadagarna 2018.

– Att ge råd på telefon är en svårare del i arbetet, det vore bra att få lite mer på fötterna. Jag kan alltid fråga kolleger, men det är roligt att veta själv.

Emmeli Lindgren

Ålder: 25 år.

Familj: Mamma, pappa och en syster.

Yrke: Djurvårdare på utökad nivå.

Bor: I lägenhet i Västra Frölunda, Göteborg.

Favoritdjuret

Favoritdjur: Hund. ”Öppen för förslag när det gäller ras”.

 

 

Guldugglan 

Vetabolaget utbildar anställda inom djursjuk­vården och arrangerar årligen branschkonferens­en Vetadagarna. I år delades Guldugglan ut för första gången. Priset uppmärksammar djursjukskötare, djurvårdare, rehabpersonal, biomedicinska analytiker och administratörer som ”får kollegor att växa och verksamheter att utvecklas genom att de delar med sig av sin kunskap”.