Det finns olika grupper av läkemedel, alla hjälp­er inte mot alla typ­er av huvud­värk. Här går KA igenom de receptfria.

Huvudvärk av spänningstyp

Lindras eller botas ofta med paracetamol eller antiinflammatoriska smärtstillande läke­medel som innehåller acetylsalicylsyra, ibuprofen eller naproxen. De antiinflammatoriska bör man inte ta om man haft magsår.

Migrän

Kan behandlas med para­cetamol, men också antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, diklofenak, ibuprofen eller naproxen. De tre senare är oftast bäst om migränen kommer med mensen.

Om det här inte hjälper så finns det några receptfria läkemedel med triptaner. De kan kombineras med bland annat paracetamol, diklofenak, ibuprofen eller naproxen och medel mot illamående som är receptbelagt.

Men man ska vara försiktig med att blanda, fråga på apoteket.

Hortons huvudvärk

Behandlas med receptbelagda triptaner.

Läkemedelsutlöst huvudvärk

Kan kräva avgiftning. Det gäller flera smärtstillande läkemedel som är receptfria. Man bör inte ta tabletterna mer än tio dagar per månad. För att undvika läkemedelsutlöst huvudvärk kan man prova förebyggande medicinering på recept.

Men också hur vi lever påverkar hur vi mår. Långsiktiga livsstilsförändringar kan lindra besvären för vissa. Men det är inte givet att det som hjälper en hjälper alla.

– Migrän är en neurologisk sjukdom, som inte beror på något annat, men det finns utlösande faktorer, säger Monicha Norén, sjuksköt­erska på Migränkliniken i Värnamo.

Monicha Norén

Många gånger kan migrän lindras om man lär sig undvika sådant som triggar den. Huvudvärk av spänningstyp är lättare att rå på med livsstilsförändringar. Men hur man påverkar Hortons huvudvärk är svårt att säga. Många behöver professionell hjälp för att kartlägga sin livsstil och vad som påverkar anfallen.

En systematiskt huvudvärksdagbok kan ge ledtrådar. I vården talar man om huvudvärkstrappor eller huvudvärks­trösklar. En dagbok kan göra dem tydliga.

Tänk på:

Stress är den vanligaste orsaken, ofta kommer huvudvärken när man slappnar av. Att råda bot på stressen kan vara svårt. Vanliga behandlingsmetoder är KBT, avslappning och mindfulness.

Sova, 6–8 timmar per natt. Både sömnbrist och att sova för mycket kan ge migrän, det kan även sömnapné.

Ät regelbundet så att ditt blodsocker håller sig stabilt, fasta inte.

Undvika triggers, om det går. Till exempel starka dofter, starkt ljus och starka ljud. Andra triggers är svårare att påverka, till exempel väder och hormoner. Men det finns metoder som kan minska hormonsvängningar.

Ibland finns hjälpen på annat håll

Om värken kommer från nacken eller ­käkarna finns hjälpen främst hos sjukgymnasten och tandläkaren.

Nackhuvudvärk

Uppstår på grund av något ­problem med nacken, exempelvis
i diskar eller leder. Värken kan ­kännas mer i huvudet än i nacken,
så det är inte alltid lätt att skilja den från migrän och spänningshuvudvärk.

I knepiga fall kan det krävas en specialiserad läkare för att reda ut vad som är vad. Men ofta räcker det med några behandlingar hos en sjukgymnast (fysioterapeut). ­Operation görs sällan.

Käkproblem

Kan också ge huvudvärk kring tinningen och ansiktet. Problemen beror ofta på att man biter ihop käkarna, och det i sin tur beror ofta på stress. Men det finns andra orsaker också – som att man tuggar tuggummi för mycket.

Har man käkproblem är det tandläkaren man ska gå till för att få hjälp.     

Elin Steen