Han har arbetat som ambulanssjukvårdare sedan 90-talet. Men det här är första gången han har fått vara med om att bygga ett helt nytt tränings- och kunskapscentrum. För något sådant har nämligen inte funnits i Stockholmsregionen förut.

Mattias och kollegan Hasse Olsson visar upp miljöerna på Solnas ambulansstation. Här finns en lokal som är uppbyggd som en lägenhet där ambulanssjukvårdare och ambulanssjuksköterskor ska kunna öva tillsammans. För sjukdom i hemmet är det klart vanligaste larmet en ambulans åker ut på. Inne på en trång toalett ligger en verklighetstrogen docka inkilad.

– Det har hänt i verkligheten att jag fått skruva isär och lyfta bort toalettstolar.

Men lite längre in finns det som är mest hi-tech. Ett rum där tre av väggarna kan fyllas med videor av tänkbara scenarier. Hasse sätter igång det hela med sin dator och helt plötsligt befinner vi oss på ett disco med hög musik och stroboskopbelysning.

– Den här miljön är inte rolig att jobba i. Fredags- och lördagskvällar med folk som är påverkade och vill hjälpa till, säger Mattias.

Personalen kan också öva sig i hur det är att arbeta vid demonstrationer eller trafikolyckor.

– En tanke är att man ska kunna lasta in en riktig krockskadad bil här, berättar Hasse.

Några våningar upp i huset finns en övningssal med flera dockor i olika storlekar. En av dem är, om inte till utseendet som till funktionen, kusligt verklig. Den kan kräkas, kallsvettas, blöda ur öronen. Genom en övningsledare i ett kontrollrum bredvid kan den till och med prata.

– Här får vi exempelvis öva oss på att sätta in svalgtub, berättar Mattias.

Förutom att det är så avancerat är det ovanliga med träningscentrat att personalen får öva med varandra, över entreprenörsgränserna.

– Det är unikt för oss. Och när vi är ute och jobbar så arbetar vi ju alltid tillsammans, vi kollar inte på axeln vem som är arbetsgivare, säger Mattias.

 

KTC

• Står för Prehospitalt kunskaps- och kliniskt träningscenter.

• Är till för ambulanspersonal hos alla arbetsgivare i Stockholm: Falck, Samariten och Aisab.

• Ägs av Stockholms läns landsting.

• Ska öka patientnytta och patientsäkerhet.