Per Söder rekommenderar att den som lider av migrän och huvudvärk gör yoga en stund varje dag. Den här övningen ska vara förebyggande mot migrän och huvudvärk av spänningstyp om den görs regelbundet, men också kunna lindra akut huvudvärk av spänningstyp. Gör först övningen regelbundet så att du sedan kan använda den vid behov. I början kan det räcka med någon minut för att sedan bygga upp styrkan tills du klarar 7–9 minuter.

 

1. Sitt i lätt meditationsställning eller på en stol och andas långa djupa andetag. 3 minuter. Under hela passet blundar du och håller fokus i ”tredje ögat” (mellan ögonbrynen).

 

2. Sträck armarna rakt ut åt sidorna och spänn fingrarna som ett lejon spänner sina klor.

 

3. Lyft armarna och korsa dem över huvudet med vänster hand framför höger. Nästa gång växlar du till höger hand framför vänster. Du arbetar i snabbt tempo och andas in upp och andas ut ner. ”Klorna” är hela tiden spända. 7–9 minuter.

 

4. De sista 15 sekunderna sträcker du ut tungan så långt du kan och andas med munnen i takt med armrörelsen.

 

5. Avsluta övningen med att ta ett djupt andetag in och sträck armarna uppåt med klohänder. Håll andan i 8–15 sekunder. Andas ut, sänk armarna och andas in igen och sträck upp armarna och håll andan. 15–30 sekunder.

 

6.Vila liggande i dödsstilla position minst lika länge som du gjort övningen.

 

Foto: Jan Malmström 

Per Söder

Per Söder har själv levt med migrän i 40 år. Sedan 2004 är han verksam som yogainstruktör och föreläsare för personer med migrän och svår huvudvärk.

Teknikerna han lär ut är de som har hjälpt honom att bli av med sina besvär. Vetenskapligt är det oklart om själva yogan kan bota huvudvärk.