Nu tycker jag att det är dags att lyfta yrkes­grupperna som inte jobbar patientnära i vården. Vi är både underskattade och underbetalda. Vi har också en dålig arbetsmiljö. Kökspersonal, tvättbiträden, lokalvårdare, transportörer och de som sköter underhållet på våra maskiner och lokaler.

Har ni funderat på hur verksamheten skulle fungera utan oss?

Skulle du ha tid att ­tvätta och städa åt din anhörig medan den var inlagd på sjukhus? Och därtill laga näringsriktig ekologisk mat anpassad för just din anhörig samt skjutsa till och från olika undersökningar och byta glödlampor och se till så att det finns material för omvårdnaden på avdelningen?

Nej, skulle inte tro det.    

Vi har också utbildning och kompetens för det vi gör. Alla är lika viktiga för att sjukvården ska fungera.

I Region Skåne, där jag arbetar, har man dessutom valt att ta pengar från vår så kallade pott för att kompensera skötarnas uteblivna undersköterskesatsning 2016. Det är klart att de också ska ha mer i lön, men det är väl regionen som ska stå för den kostnaden och inte vi?

Slutsatsen blir att de arbetsuppgifter som inte är patientnära är ”lågstatus” och inte värda att satsa pengar på. Men frågan kvarstår: Vem ska göra vårt jobb om vi inte gör det?

Till politiker och tjänstemän i vårt avlånga land vill jag säga att det är dags att tänka om.

Det är dags att lyfta alla oss som jobbar inom service. Hela kedjan måste fungera för att vi ska ha en fungerande vård och vi har också utbildning för att göra vårt jobb, trots att ni kallar det för lågstatus­yrken. Det är dags att ge oss betalt för det vi gör – det är vi värda.

Maria Johnsson Petersson, 
Köksbiträde, huvudskyddsombud, regionservice inom sjukvården i nordöstra Skåne

Maria Johnsson Petersson

Yrke: Köksbiträde, huvudskyddsombud, regionservice inom sjukvården i nordöstra Skåne.

Bor: Kristianstad.

Pratar vi om på jobbet: Om att vi arbetar i det dolda.