Var tredje svensk lider av huvudvärk eller svår huvudvärk, och ännu vanligare är det hos arbetarkvinnor där fyra av tio har huvudvärk. Trots att det är så vanligt pratar vi väldigt lite om det. Många gånger tar vi bara en tablett och jobbar vidare, trots att vi egentligen borde stanna upp och vila eller fundera över vad värken beror på.

Det finns huvudvärk som utlöses på jobbet, ­exempelvis av höga ljud. Men det finns också andra anledningar till att man får värk. Trötthet, oro, viss mat och att bita ihop käkarna är exempel på vad som kan utlösa värken. Ibland är värken av ett ännu värre slag, då kallas den migrän.

I det här numret har vi ett stort tema om huvudvärk och migrän. På sidan 22 i tidningen och på www.ka.se/tema-huvudvark kan du exempelvis läsa om undersköterskan Helena som lider av migrän sedan många år. Hon beskriver smärtan som ihållande och att den blir värre av motion. Till viss del kan mediciner hjälpa, men det är också viktigt att jobba förebyggande för att minska antalet migränanfall. Yoga, avslappning och träning är exempel på förebyggande åtgärder. Det kan dock vara högst individuellt vad som fungerar för en person, varför det är viktigt att prova sig fram.

Ibland kan det också vara svårare att avgöra vad ­huvudvärken eller migränen beror på. En orsak kan exempelvis vara att man har andningsuppehåll när man sover. Om du ofta känner dig trött och lider av huvudvärk eller migrän kan det vara bra att undersöka om du har andningsuppehåll. Så var det för mig och jag blev av med migränen när jag fick en skena som förhindrade andningsuppehållen.

Extra jobbigt kan det vara om du lider av huvudvärk eller migrän och jobbar med människor. Höga ljud kan vara besvärande, men det kan också vara svårt att koncentrera sig på att prata med andra om du samtidigt har väldigt ont. Viktigt är att du inte lider i det tysta utan tar din smärta på allvar. Undersköterskan Helena menar att den som har migrän bör kräva att få träffa en neurolog för att få rätt hjälp eftersom de ”inte klarar av det på vårdcentralen”.

Jag hoppas att du som lider av migrän och huvudvärk får hjälp av att läsa vårt tema i det här numret och att du sedan kan hitta verktygen som gör att just du mår bättre.