Orden ”läget är följande” låter militär­iska, som när en truppledare avlägger rapport efter en strid. Och det är den känslan jag får av Helenas berättelse, att hennes liv har varit en strid.

Vid 18 års ålder fick hon migrän. Sjukdomen kom snabbt och intensivt. Sedan har striden böljat fram och tillbaka. I perioder har hon sökt hjälp och provat det mesta mot smärtan. Andra perioder har hon släppt alla vårdkontakter, bitit ihop och jobbat på.

Sedan 1995 arbetar hon på ett äldreboende i Rogsta utanför Hudiksvall. Några hundra meter därifrån ligger torpet där hon bor med man och son. Där är vi nu, och Helena ler glatt mot mig från andra sidan köksbordet. Det syns inga tecken på att hon haft huvudvärk i stort sett varje dag i 24 år.

– Det är nästan en nackdel att jag alltid försöker se fräsch ut, så folk i min omgivning inte förstår hur jag mår, säger Helena.

Den bekymmersfria minen beror också lite på att hon fått injektioner med botox för att förebygga migränanfall. Hon kan inte få till en bekymmersrynka i pannan ens om hon försöker.

När Helena får ett migränanfall kan hon ta migränmedicin, så går värken oftast över. Men hon får ta den högst tio gånger i månaden, och anfallen är många fler. Därför behöver hon också förebyggande behandlingar.

”Jag måste bryta mönstret. Inte ta en spruta och gå och jobba, utan ta tillbaka mitt liv.” 

Hon beskriver skillnaden mellan sin migrän och sin spänningshuvudvärk: Migränen trycker och pulserar bakom ena ögat, det gör ont i nacken och tänderna, och blir värre av fysisk aktivitet. Spänningshuvudvärken sitter ovanför ögonen och är mer diffus.

– Den kan ge med sig om man rör sig.

Huvudvärken var orsaken till att hon väntade så länge med att skaffa barn. I många år ville hon bara inte. Men så fick hon prova ett läkemedel som gjorde att hon en period mådde mycket bättre. Då kom plötsligt insikten att hon ville ha barn.

– Jag hade länge gått och undrat över varför jag inte ville ha barn. Först då insåg jag att det var för att jag inte skulle ha orkat, säger Helena.

Fram till för tre år sedan var Helena inte sjukskriven mer än enstaka dagar. En period försökte hon få färre kvällspass, eftersom hon är så beroende av regelbundenhet – en timmes förskjuten sömn, till och med en sovmorgon, kan ge huvudvärk. Men det känns svårt att begära färre kvällar när man vet att arbetskamraterna då måste jobba fler.

För att orka jobba begränsade hon sig alltmer. Slutade med allt som ger henne huvudvärk – styrke­träningen, ridningen, umgås med vänner. Hon prioriterade vila. Till slut blev hon övertalad att gå med på sjukskrivning, först på deltid och sedan på heltid. Nu har hon insett att livet inte bara kan bestå av att jobba och vila.

– Jag måste bryta mönstret. Inte ta en spruta och gå och jobba, utan ta tillbaka mitt liv. Jag försöker rida en gång i veckan, men jag önskar att det var fler gånger.

Hon vill gärna ge tre viktiga råd till personer med svår migrän:

– Se till att få träffa en neurolog, för de klarar inte av det på vårdcentralen! Om du är kvinna, se över dina preventivmedel, för p-piller kan förvärra!

Det tredje och sista rådet är att inte bita ihop för länge. Inte undvika sjukskrivning till varje pris. Sjukskrivning är inte att ge upp, utan kan vara ett redskap för att komma tillbaka till ett bättre liv, påpekar hon.

– Man måste fortsätta leva, säger Helena.

Helena Thelin

Yrke: Undersköterska.

Ålder: 42 år.

Bor: Rogsta utanför Hudiksvall.

Intressen: Ridning.

Typ av huvudvärk: Migrän och spänningshuvudvärk.

 

Det här har Helena testat genom åren:

● Värktabletter

● Akupunktur

● Sjukgymnastik

● Avslappning

● Kropps­kännedom

● Zon­terapi

● Utredning och behandling på smärtklinik

● Amalgam­sanering

● Nervblockad

● Migränmediciner

● Blodtrycks­sänkande läke­medel *

● Ytterligare ett antal läkemedel

 

Det här använder hon i dag:

● Botoxinjektioner

● Perifer nerv­stimulering (en apparat som är inopererad under huden och ger ­impulser till nerverna i nacken)

● Antidepressiv medicin *

● Epilepsimedicin *

● Migränmedicin, injektioner vid behov

 

* Flera läkemedel mot högt blodtryck, psykiska sjukdom­ar och epilepsi används för att förebygga anfall hos patienter med svår migrän. Oftast har man av en ren slump upptäckt att de även hjälper mot migrän. Man vet inte alltid varför de hjälper.