I 17 år har barnhemmet funnits, och lika länge har Kommunalarbetaren följt livet där. När Jacinta Njoroge startade barnhemmet bodde hon i Sverige och jobbade som vårdbiträde. Numera bor hon i Kenya, nära barnhemmet.

De första barnen har vuxit upp, lärt sig yrken och gått ut i livet, som David Gitau. Jacinta Njoroge blir glad när de kommer tillbaka för att hjälpa sina yngre syskon.

För det är självklart för barnen att kalla varandra för bror och syster, lika självklart som de kallar Jacinta för mamma.

Senast i april kom en ny liten syster – Selion. Jacinta hittade en liten flicka som drev omkring och det visade sig att hennes föräldrar hade blivit mördade.

Kenya har haft stora problem med torka hela året. Det har gjort maten dyr, och barnhemmets egna odlingar har vissnat bort. Men det som odlas i det nya växthuset klarade sig: paprika, tomat och vitkål.

En sak som blivit dyrt de senaste åren är högre utbildning åt de äldre barnen. All utbildning kostar pengar i Kenya. För att ha råd har barnhemmet startat flera projekt. Ett är grisuppfödning. Man vill göra biogas av deras avföring för att slippa köpa ved, och även sälja grisar.

I början av oktober kom två svenska volontärer till barnhemmet, men på senare år det ändå varit färre volontärer än förr. Kanske har många avskräckts av de terrorattentat som varit i landet. Nu är det dock lugnt igen, påpekar Jacinta, och hoppas på att fler ska vilja komma.

Fakta

Barnhemmet Phyllis Memorial Childrens Home ligger i byn Kampi Ya Moto, utanför Nakuru i Kenya. Där bor cirka 80 barn.

Barnhemmet får inga pengar från staten, utan finansieras med gåvor från föreningar och privatpersoner.

Malmöbaserade föreningen Kampi ya Motos barn samlar in pengar och organiserar fadderskap och volontärresor. www.kampiyamotosbarn.se Plusgironummer: 90 01 18-1.