I stället håller Evin Ahmad en fyradagarsmässa på Folkteatern på Järntorget några spårvagnshållplatser bort från den stora Bokmässan vid Korsvägen. Den ”vanliga” Bokmässan har blivit kritiserad för att låta tidningen ”Nya Tider” ha en monter.

Evin Ahmad är aktuell med romanen ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar” (Natur & Kultur) om uppväxt och klass, och det är kring den hennes egen bokmässa handlar. Det är fullsatt i Folkteaterns lilla salong när hon visar en film baserad på boken. Filmen är både monoton och omväxlande. Den visar en kvinna som diskar och samtidigt läses citat upp ur boken. Om skolan som hindrade drömmarna:

”Jag hatar min studievägledare Solveig som sade att teater är ingenting för mig.”

”Jag hatar att vuxna kan påverka barn så mycket.”

Om klassklyftorna:

”Jag drömmer om att resa till Mallorca.”

”En del blir kvar och skäms, en del flyttar härifrån och skäms för det.”

Evin Ahmad är själv uppvuxen i Stockholmsförorten Akalla, men i det efterföljande samtalet väjer hon för att tolka hennes roman, eller filmen, självbiografiskt:

– Det är en trist inställning till skapande. Man tar ifrån mig mitt skapande om allt ska vara verkligt.

Ett tema i samtalet efteråt blir att skämmas för sin uppväxt. Evin berättar om sin mamma, som arbetade som skolmåltidsbiträde, och att Evins syster en gång inte ville hälsa på mamman när hon gick i samma skola.

– Det handlar om skam.

En tjej i publiken höjde då armen och berättade om en liknande historia. En pappa, som var elektriker, hade sett henne på avstånd. Tjejen låtsades först inte känna igen sin egen pappa.

Evin Ahmads film och bok handlar bland annat om att hamna på Scenskolan, att lyckas trots att man har allt emot sig.

– Jag ville sätta ord på att komma från en helt annan plats och komma in i den här typen av rum. Jag kände mig faktiskt som ett ufo.

Nu är hon knappast något ufo längre. Gör tunga roller på Folkteatern, får bok utgiven på stort förlag, sommarpratar.

Och på Evin Ahmads egen bokmässa finns förutom film och samtal också målningar av henne själv uppsatta på väggarna. Expressiva, arga.

Förutom den stora Bokmässan och Evin Ahmads lilla pågår två större mässor parallellt i Göteborg: Bokmassan, på Heden, och Scener & Samtal på Göteborgs litteraturhus på Heurlins Plats.

Fotnot: En recension av Evin Ahmads roman kommer senare i Kommunalarbetaren.