Stipendiet delas ut årligen för att uppmärksamma kulturarbetare som skapar och skildrar för att förändra. Årets stipendium delas ut i ABF:s monter på bokmässan i Göteborg.

I motiveringen står bland annat:

”Med värme, humor och satir skildrar Robert Nyberg vår samtid. Oavsett om det handlar om vårdbiträden och undersköterskor, förskollärare eller byggnadsarbetare, arbetslösa eller springvikarier, så står han på deras sida mot makt, girighet och avhumanisering”.

I motiveringen betonas också att Robert Nyberg särskilt har lyft fram kvinnor och deras utsatthet i lågavlönade yrken ”där heltidstjänster lyser med sin frånvaro, delade turer är vardag och oron för hur det som finns i plånboken ska räcka till resten av månaden. Han lyfter upp kvinnor och kvinnors villkor till att bli en angelägen fråga för hela samhället.

Robert Nyberg, som tilldelats många priser tidigare, är bland annat känd för de många teckningar han har gjort för Kommunal genom åren, där han skildrar kommunalarnas arbetsvillkor. Han gör också teckningar för bland annat Fastighetsfolket, Dagens arbete och Aftonbladet.