LO-förbunden har drivit igenom låglönesatsningen på andra avtalsområden. Enligt den ska de som tjänar mindre än 24 000 kronor få krontalsökningar. Men av Samhalls cirka 20 000 anställda tjänar majoriteten under 24 000 kronor. Det är ett skäl till att förhandlingarna med Samhall dragit ut på tiden.

– Vi måste ha satsningen, så är det. Det är det alla LO-förbund har sagt, det är vår ambition, säger Per Svensson, ombudsman, Kommunal.

Kommunal förhandlar om Samhallsavtalet tillsammans med IF Metall, GS-facket, Handels, Hotell- och restaurangfacket, Seko och Fastighets.

Sedan i tisdags har Kommunals avtalsdelegation varit inkallad.

– På något sätt känns det som att det övergått från att ha varit väldigt kärvt till att vara mer konstruktivt, säger Per Svensson.

I fjol kom inte parterna överens, då kallades medlare in. Nu hoppas facken att ett avtal ska komma till utan medlare.

Samtidigt förbereder sig facken på konfliktåtgärder som inhyrningsstopp, övertidsblockad eller arbetsnedläggelse. Ann-Marie Stenberg, LO, har svårt att uttala sig om det kan bli aktuellt.

– Jag törs inte säga det. Det visar sig väl, ganska snart. Just nu hoppas jag verkligen att vi får ett avtal, så vi kan undvika konflikt, säger hon.

KA har utan framgång sökt arbetsgivareorganisationen Almega.