– Landstingen ska kliva fram och lägga resurser där. Regeringen skjuter ju nu till två miljarder extra nästa år och har höjt statsbidragen med närmare tre miljarder under mandatperioden till landstingen och här behöver man prioritera de här frågorna, sade Annika Strandhäll.

Dag Larsson (S) ordförande i sjukvårdsdelegationen inom Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ger Strandhäll rätt i att landstingen behöver stärka arbetsmiljön.

– Man ska inte sticka under stol med att vi som arbetsgivare har ett huvudansvar för arbetsmiljön. Och där ingår naturligtvis att personalen inte ska behöva utsättas för hot och våld, säger Dag Larsson.

Och landstingsledningarna behöver nu fundera över hur man kan använda de resurser som tillförs, säger han. Men hur det ska göras kan se olika ut på olika ställen, påpekar Dag Larsson.

Regeringen hade kallat de fackliga organisationerna i sjukvården, bland andra Kommunal, samt företrädare för Polisen, SKL och Almega Säkerhetsföretagen till rundabordssamtal. Det mest konkreta beskedet från samtalen var att den så kallade blåljusutredning som pågår ska tidigareläggas och vara klar efter årsskiftet.

Strandhäll fick från Kommunal och de andra fackliga höra att det inte bara är akutmottagningarna som är utsatta.

– De var enormt tydliga med att lyfta fram situationen i vardagen och som handlar om hur man stärker arbetsmiljön för sjukvårdspersonalen i andra verksamheter också, sade Strandhäll.

Agneta Persson, huvudskyddsombud för Kommunal vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, kan intyga att detta stämmer.

– På andra vårdavdelningar börjar våra medlemmar känna stark oro. Och de flesta patienter är ju inte så länge på själva akuten. En del enheter här i Malmö har inte riktigt den beredskapen som krävs, säger hon.

Men det har väl blivit värre också på akuten?

– Ja, de har fått en tuffare arbetssituation på senare år, helt klart.

Sedan i våras är dörrarna låsta på akuten i Malmö från klockan 15.00 på eftermiddagen och fram till morgonen. Det är ordningsvakter som släpper in och ut människor inte vårdpersonalen.

Är Kommunals medlemmar lika utsatta som andra yrkesgrupper på akuten?

– Absolut. Kanske är de till och med mer utsatta eftersom de ofta rör sig närmare patienterna, säger Agneta Persson

Annika Strandhäll öppnar för nya samtal med polis, fack och arbetsgivare, även om det inte är planerat.

– Vi avslutade vårt möte med att säga att vi ska ta fler initiativ tillsammans sen får vi se om det blir i just den här formen.