”För att du med kärlek, fantasirikedom och stor yrkesskicklighet ägnar dina dagar åt att fostra matsmarta barn. En bättre förebild för landets förskolekockar går knappast att hitta.”

Så lyder motiveringen till utnämningen Årets förskolekock från White Guide Junior, som testat köken i över 200 förskolor, skolor och seniorboenden runt om i landet.

Kommunalaren Miljana Vulovic på Hamiltons förskola i Helsingborg lagar all mat från grunden, har fokus på klimatsmart och närodlad mat och lagar över 90 procent ekologiskt. Växtbaserad och vegetarisk mat är prioriterad, kött serverar hon endast en till två gånger i månaden.

Men det är bara basen. Det är i gemenskapen med barnen det speciella händer.

– Det händer fantastiska saker i stunden när barnen får vara med och odla, lukta, känna, smaka och göra maten. Vi undersöker grönsaker, tillverkar eget smör, egen ketchup. Ibland säger de ”får jag lov att göra det här?” Du får undersöka, svarar jag. Jag visar inte hur man ska göra, de får komma på mycket själva. Det behöver inte vara rätt.

Barnen på förskolan odlar sädesslag och får matmedaljer efter avslutat läsår. Varje vecka ansvarar ”veckans kockar” för dukning och de två barnen får sitta i ”lilla restaurangen”. Det är ett speciellt fönsterbord med fina fjärilar uppsatta i fönstret.

– De är så stolta när de får sitta där. Det är inte svårt att hitta på, det är så enkelt men ändå så poppis, säger Miljana Vulovic.

För att få med föräldrarna i arbetet har hon öppnat ett Instagramkonto där hon lägger ut matbilder och visar arbetet med barnen.

– På mitt Instagram finns hur mycket som helst av måltidspedagogik. Eftersom jag strävar efter att få med föräldrarna postar jag bilder där för att inspirera. Det finns så oändligt mycket att utforska med maten.

Ungefär 20 procent av hennes tjänst är vikt till rollen som måltidspedagog (hon är Helsingborgs stads första) där hon arbetar tillsammans med fyra förskolor.

Vad är dina tre bästa tips till andra förskolekockar?

– Det allra bästa är att använda hjärtat, att jobba med hjärtat. Plus att du tycker om barn, naturen och att odla. Sedan tror jag på att försöka få med föräldrarna. De är jätteviktiga och ger ringar på vattnet. Och så måste du själv tycka om maten du lagar!

Miljanas Instagram hittar du under namnet: miljana.vulovic

Här finns hela listan på andra kockar från skolkök, seniorkök och andra kommunalare som arbetar med mat som prisats av White Guide Junior eller Senior.