Yvonne Antonsson, undersköterska, Töreboda

– Jag tycker att det är bra att Kommunal visar att det här inte är okej. Jag är inte glad åt flytten och tycker att det är bra att Kommunal gör så här. Sedan undrar man ju vad som kommer istället.

– Jag har Nordea som bank själv och kan tycka att det är tråkigt att de flyttar eftersom det är önskvärt att ha sin bank i det land där man bor. Nu måste jag sätta mig in i vad Nordeas flytt innebär för mig, om det påverkar mina affärer med banken. I dagsläget vet jag inte det.

 

Hamid Regragui, undersköterska, Nynäshamn

– Det har varit mycket snack om att Nordea ska flytta och det känns lite otryggt. Jag har stort förtroende för Kommunals beslut eftersom jag tror att de har möjlighet att skaffa mer fakta än vad jag har som enskild.

– Jag har varit kund sedan jag började på den här arbetsplatsen 1999, då bytte jag till Nordea. Men det är svårt att säga om jag kommer att byta bank. Jag vill först veta vilken bank Kommunal väljer och vilka detaljer och villkor som blir. Jag är ju ingen miljonär precis, jag får in min lön så det viktigaste för mig är att det känns tryggt.

 

Christer Blomqvist, kock, Falun 

– Jag tycker att det är bra att Kommunal använder sina pengar, som ju är våra pengar, som maktmedel och markerar att det inte är okej. Att banker utövar utpressning mot politiken är inte bra.

– Jag är inte själv kund i Nordea så på det viset påverkar flytten inte mig privat.

 

Robert Alf, bussförare, Stockholm

– Jag tycker att det är bra att Kommunal lämnar Nordea, så att inte finansvärlden tar över helt. Om jag som bussförare med lönekonto lämnar blir de väl bara glada, men när kunder har konton på flera miljarder blir det kanske kännbart.

– Jag är själv kund i Nordea men jag har inte haft en tanke på att lämna eftersom jag inte har några lån. Frågan är väl om det finns någon bank som är bättre? Som ger någon ränta på lönekontot?

 

Jessica Klemetsson, barnskötare, avdelningsordförande Kommunal Stockholms län, sitter i förbundsstyrelsen

– Jag har varit med och fattat beslutet i förbundsstyrelsen om att Kommunal ska lämna Nordea. Nordea har agerat på ett sätt som inte är förenligt med vår värdegrund. Det är inte välfärdsarbetarna som ska betala om vi står inför en ny bankkris.

– Jag är själv kund i Nordea men kommer att byta bank. Jag kommer inte att invänta och se var Kommunal hamnar, jag byter redan nu.

 

Camilla Englund, vårdbiträde, Ljusdal

– Det är helt rätt beslut av Kommunal.

– Det är flera år sedan jag bytte från Nordea. Men tyvärr bytte min arbetsgivare till Nordea för cirka ett och ett halvt år sen, vilket jag tyckte var ett mycket dåligt beslut. Särskilt som det Nordeakontor som fanns på orten lades ner i samma veva.

Fotnot: Bilden är licenserad under CC BY-SA 3.0 via Creative Commons.