– Vi kommer skyndsamt börja sälja av våra investeringar. Vi vill inte vara kunder i en bank som agerar så här, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till tidningen Aftonbladet

Därmed blir Kommunal det tredje LO-förbundet som avvecklar sina affärer i Nordea, efter Handels och Transport.

Kommunal har cirka en miljard kronor av sitt totala kapital på fem miljarder placerat i Nordea, både i värdepapper och pengar, och har en del av konfliktfonden i banken. Dessutom erbjuder Nordea medlemmarna fördelaktiga medlemslån.

– Nordea har valt en utpressningsmetod och lämnar nu landet. Vi motsätter oss kraftigt det agerandet och därför vidtar vi de här tuffa åtgärderna, säger Baudin, till Aftonbladet.

Enligt ett pressmeddelande från Kommunal kommer nu förbundet också uppmana de av Kommunals avdelningar som har investerat kapital i Nordea att påbörja avvecklingen av det.

Kommunal ska nu driva att hela LO slutar med medlemslån i Nordea. Det handlar alltså om framtida medlemslån. Redan tagna medlemslån är inget Kommunal lägger sig i.

Det var efter det att regeringen aviserade att de planerade att höja avgifterna till bankerna, genom den så kallade resolutionsavgiften, som Nordea meddelade sina flyttplaner. Avgiften ska dämpa smällen för skattebetalarna om staten måste gå in och rädda bankerna vid en kris.

Det formella beslutet är inte taget ännu av Nordea, det sker först i vår. Skulle det av olika anledningar bli så att flytten inte blir av kan Kommunal också ändra sig, säger Tobias Baudin till Aftonbladet.

– Då får vi se hur långt vi har kommit i vår avveckling, säger han.

Fotnot: Bilden är licenserad under CC BY-SA 3.0 via Creative Commons.