Valdeltagandet i Skara stift ökade med nästan åtta procentenheter, från 13,5 till 21 procent. I hela landet ökade deltagandet i kyrkovalet, från 13 till 18 procent, preliminärt. Det betyder att över 200 000 fler medlemmar i svenska kyrkan använde sin rösträtt den här gången.

Kommunals facklig-politiskt ansvarige Lena Nilsson tycker att Kommunal kan ta åt sig lite av äran.

– Jag tror nog att vi påverkade till viss del att medlemmar som inte tänkt rösta gick och röstade, säger hon.

Kommunal hade som mål att ringa 30 000 medlemmar och förtroendevalda. Resultatet blev 33 000 uppringningar. Av dessa, pratade man med ungefär 13 000.

– Det hade varit kul att prata med ännu fler. Men vi är nöjda med det, säger Lena Nilsson.

 

Det preliminära valresultatet visar att Sverigedemokraterna lyckats med sin mobilisering, till viss del. Partiet ökade sin röstandel till Kyrkomötet med drygt tre procentenheter, från sex till nio procent vilket betyder åtta fler mandat till kyrkomötet.

Klart största parti är fortfarande Socialdemokraterna som ökade med en procentenhet ungefär och stannar på 30,5 procent följt av Partipolitiskt obundna, som ökade från 15 till 17 procent.

I Borås, där KA gjorde ett reportage inför valet, gick S fram kraftigt från 34 till 41 procent. Även Borgerligt alternativ ökade en aning i Borås, till skillnad mot hur det gick i riket som helhet.

Det definitiva valresultatet är klart första veckan i oktober.