Bakgrunden är att vi ser ett ökat behov av böcker som utspelar sig på olika arbetsplatser, i syfte att korta vägen till jobb, säger Lina Nordstrand, förläggare och grundare av Vilja förlag som ligger bakom böckerna.

Förlaget startade år 2012 och ger ut lättlästa böcker för vuxna. Lina Nordstrand såg behovet när hon fick veta att SFI-utbildningar ofta använde barnböcker. Sedan dess har förlaget gett ut 300 böcker som vänder sig till personer som lär sig svenska eller som är ovana läsare. Nu har förlaget en ny satsning som heter Vilja jobba.

– I dag är det fokus i samhället på att man behöver vara stark i språket för att kunna jobba. I ett längre perspektiv handlar integration om friheten att forma ett självständigt liv och vara delaktig i samhället, men i ett kortare perspektiv handlar det ofta om att komma i sysselsättning. Därför satsade vi på Vilja jobba.

Satsningen består av tre delar. Dels ”I arbetslivet” som är en faktabok om hur det fungerar i arbetslivet i Sverige, oavsett yrke och bransch. Det handlar om exempelvis arbetstider, att få ihop vardagen och att skriva cv.

Andra delen är romaner och än så länge finns tre lättlästa, korta romaner som handlar om att jobba på äldreboende, i storkök och i butik.

– De ska ge en bild av vilka arbeten man kan söka. Vi har gått efter bristyrkena i dag, så vi har haft kontakt med Arbetsförmedlingen och olika företag, till exempel utbildningsföretag.

Även etablerade svenskar, som exempelvis handleder på sina arbetsplatser, kan läsa böckerna för att förstå vilka ord som kan vara nya för kollegan eller praktikanten.

Sista delen är faktaböcker om olika yrken och först ut är boken ”Yrke vårdbiträde” för den som gör praktik eller har fått sitt första jobb som vårdbiträde. Begrepp som delegering, demens och MAS förklaras samtidigt som boken berättar hur en arbetsdag kan gå till.

Några böcker är översatta från norska, hur har ni säkerställt att de ska funka med vad som gäller i Sverige?

– Vi har gått igenom hela texten och haft den ute hos Arbetsförmedlingen, utbildningsenheter och de olika branscherna för att säkerställa att orden, rutinerna och arbetsuppgifterna stämmer. Det är anpassat efter den svenska marknaden så det har varit mycket att revidera.