Det allmänna tandvårdsbidraget kommer enligt förslaget att höjas från 300 till 600 kronor per år för den som är mellan 23 och 29 eller över 65. För de mellan 30 och 64 höjs det till från 150 till 300 kronor.

– Ingen ska behöva avstå från tandläkarbesök för att man inte har råd. Det går bra för Sverige nu, och vi vill att framgångarna ska komma alla till del, säger socialminister Annika Strandhäll (S), i ett pressmeddelande.

Det höjda tandvårdsbidraget har varit ett av Vänsterpartiets krav i budgetförhandlingarna med regeringen.

– Vi vet ju att många som har ont om pengar och låg lön, de går inte till tandläkaren, fast de vet att de behöver. Man har inte råd. Och vi vill att alla, oavsett inkomst, ska ha råd att undersöka sina tänder och laga sina tänder och därför dubblar vi tandvårdsbidraget, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till Sveriges Radio.

Tandvårdsbidraget betalas ut till tandläkaren eller tandhygienisten och brukar dras automatiskt från kostnaden för ett besök. Det går att spara i ett år. Barn och unga har avgiftsfri tandvård.

Höjningen av tandvårdsbidraget väntas kosta 750 miljoner kronor.

Fotnot: Bilden är licenserad under CC BY-SA 2.0 via Flickr.