Lyran äger hotell- och konferensanläggningen Marholmen och stod i centrum för skandalerna som skakade Kommunal förra året. Det handlade bland annat om mångåriga förluster i bolaget och affärssatsningar som kostat mycket av medlemmarnas pengar.

Förra året led Marholmen efter sviterna av skandalen och Lyran gjorde ett minus på 66 miljoner kronor, trots att man fick ett ägartillskott på 39 miljoner kronor av Kommunal.

Men så kommer det inte att bli i år.

– I år klarar vi oss utan, säger Lyrans vd Anders Hallin.

Anledningen är att ekonomin hittills i år har sett betydligt bättre ut än 2016.

– Vi har ökat omsättningen under januari-augusti med 20 procent jämfört med året innan. Även när det gäller resultatet har vi en bra förbättring. Till och med augusti så har vi förbättrat resultatet före avskrivningar med drygt sju miljoner. Juli var vår bästa juli någonsin, säger Anders Hallin.

Det beror enligt Anders Hallin dels på att hotellet, som stod klart precis samtidigt som skandalen briserade i början på 2016, har gett anläggningen större kapacitet och har börjat få bättre beläggning. Men även stugorna har haft bättre beläggning i år. En annan anledning till att det har gått bättre i år är att försäljningen och marknadsföringen har utvecklats. Dessutom kostade avvecklingen av Metropol Palais mycket pengar förra året.

Anders Hallin vill också lyfta fram att de tydliga ägardirektiven från Kommunal, som säger att Lyran måste gå med vinst inom fem år, också är en starkt bidragande faktor till att ekonomin har lyft.

– I ett lite större perspektiv skulle jag säga att det är den viktigaste faktorn, att ägandet är tydligt. De har sagt att ni har fem år på er och det är ingen tvekan om det. Det har gett ett fokus till hela organisationen där jag tycker att ledningen och styrelsen agerar och arbetar väldigt professionellt, säger Anders Hallin.

Förlust blir det troligen även i år – men betydligt mindre än förra året. Anders Hallin säger dock att en stor del av förlusten förra året var nedskrivningar och att han inte vill uttala sig om det kan bli nedskrivningar i år igen, eftersom det är en fråga för styrelsen.

Tidigare i år bildades ett aktiebolag, Marholmen hotell och konferens, dit driften av Marholmen ska flyttas över medan fastigheterna tills vidare stannar i Lyran. Det är ett led i att verksamheten ska drivas på ett professionellare vis och med bättre insyn. Planen var att verksamheten skulle ha flyttats över till det nya bolaget efter sommaren, men nu blir det till årsskiftet i stället. Det beror på långa handläggningstider för att få tillstånd att servera alkohol.

Kommunals förbundsstyrelse meddelade för ett år sedan att Lyran/Marholmen hade max fem år på sig att vända förlust till vinst.