– Det är så många äldre som upplever en väldigt stor otrygghet på grund av att det är så många olika personer i hemtjänsten. En jämförelse mellan kommunerna visar att allt från fyra till 26 personer dyker upp vid de äldres tröskel, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor till Sveriges Radio.

Förslaget innebär att de kommuner som lyckas begränsa antalet olika personal som kommer hem till de äldre med max tio i veckan ska få pengar. Det skulle kosta 800 miljoner kronor per år, enligt KD.

– Jag har själv varit ansvarig för äldreomsorgen och jag vet hur svårt det är för många kommuner att styra mot ökad kontinuitet, ökad trygghet och förutsägbarhet för de äldre. Jag tror att staten kan göra en insats här med ett riktat stimulansmedel för att få kommuner att arbeta med detta, säger Ebba Busch Thor till Sveriges Radio.

Förslaget ingår i ett större paket som ska presenteras på partiets riksting i oktober.