Det är brist på utbildade undersköterskor och barnskötare i nästan hela landet. I Uppsala tar kommunen nu till en ny metod för att lösa det.

– Vi kommer att erbjuda alla som studerar de här programmen fast heltidsanställning när de slutar skolan, säger Eva Christiernin (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Löftet gäller fler än dem som är färdigutbildade.

– Vi vill också att alla vikariat i första hand går till dem som pluggar de här programmen. De ska premieras, säger hon.

Anställningsgarantin ska gälla alla som blir färdigutbildade från och med 1 juni 2018, men som med många löften finns det lite brasklappar. Det gäller bara dem som utbildat sig vid ungdomsgymnasium i Uppsala eller dem som utbildats sig vid en vuxenutbildning som kommunen har avtal med.

– Det här blir en tydlig signal till alla att det är tryggt att utbilda sig till barnskötare eller undersköterska. 

Hur fick ni idén till det här?

– Den kom till vid ett möte vi hade med Kommunal. Det var i valrörelsen 2014. Kommunals ordförande här i Uppsala, Helena Ersson och dåvarande ordföranden Annelie Nordström, sa i förbigående att det borde finnas en jobbgaranti i de här yrkena. Sedan har vi i politiken inte kunnat släppa det och jobbat vidare för det.

Men det är inte något beslut taget än. Först den 20 september ska beslutet klubbas i kommunstyrelsen. Är du säker på att det går igenom?

– Ja, det är jag. Vi har majoriteten med oss. Det är därför vi vågar gå ut med det här redan nu, säger Eva Christiernin.

Fotnot: Bilden är licensierad under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.