Avtalet, som omfattar 1 300 medlemmar i Kommunal, blev klart i fredags. Det ger löneökningar på i genomsnitt 540 kronor 2017, 550 kronor 2018 och 555 kronor 2019. Det motsvarar ”märket” på 6,5 procent. Lägstalönerna och ungdomslönerna höjs också enligt märket, förutom ingångslönerna för de som helt saknar utbildning, som höjs något mindre.

Avtalet innehåller inga villkorsförändringar, enligt Kommunals ombudsman Jan Rehn. Det som har tagit tid är att komma överens om löneökningar i nivå med märket.

– Vårt största yrkande var att vi skulle få igenom ett bra löneavtal så att vi får samma kronor som i andra avtal och det är det som har tagit tid. Det har varit långa och tuffa förhandlingar men i fredags blev vi klara och är väldigt nöjda, säger Jan Rehn.

Avtalet gäller från den 1 september 2017 till den 31 augusti 2019.