På pressträffen inför Yrkeslandslagets resa till Yrkes-VM i Abu Dhabi fanns gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) på plats. Hon kallade Yrkeslandslaget för ”Sveriges viktigaste landslag”, med tanke på de 26 viktiga yrken som finns representerade i Yrkeslandslaget. Sedan vände hon sig till undersköterskan Sebastian Sundberg som fanns med uppe på scenen.

– Om man tror att det är lätt att ta blodprov så har man inte tävlat mot Sebastian Sundberg, sa Anna Ekström och syftade på en tävling som hon och Sebastian Sundberg deltagit i på Almedalen i somras, och där hon förlorat. 

Sebastian Sundberg är 20 år och kommer från Vilhelmina. Till vardags arbetar han som undersköterska inom hemtjänsten. Första gången som han prövade på att arbeta inom vården var han 14 år, och redan då märkte han att han trivdes.

– Det är utvecklande, jag lär mig något nytt hela tiden och får möta många olika människor i jobbet. Det är intressant, säger Sebastian Sundberg.

Efter att ha deltagit i Yrkes-SM blev han uttagen till Yrkes-VM. Och i oktober reser han alltså till Abu Dhabi för att tävla mot undersköterskor från olika delar av världen om att utses till världens yrkesskickligaste undersköterska. Tävlingen innehåller både teoretiska och praktiska moment där de tävlande försätts i olika situationer. Exempelvis kan de få i uppgift att ge en patient med diabetes råd.

– Det gäller att fokusera, om man ska vinna måste man sköta allt perfekt. Jag förbereder mig genom att läsa på mycket och genom att öva mig på olika praktiska moment. Jag tränar också mycket på kommunikationen eftersom alla tävlingsmoment kommer att vara på engelska och jag måste kunna kommunicera på ett bra sätt, säger Sebastian Sundberg.

World Skills Sweden som anordnar Yrkes-SM och som ansvarar för Sveriges deltagande i Yrkes-VM är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan. Att tävlingen hålls just i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten är dock kontroversiellt ur ett fackligt perspektiv. Villkoren för migrantarbetare i Förenade Arabemiraten är undermåliga, och fackliga rättigheter i landet är kraftigt inskränkta.

Therese Gouvelin

– Från LO tycker vi självklart inte att det är bra att icke-demokratiska länder med minst sagt dåliga arbetsvillkor är värdland för Yrkes-VM. Vi från LO markerar mot detta genom att inte ha någon officiell representant på plats, säger Therese Guovelin, LO:s första vice ordförande.

Men hade inte LO kunnat undvika att medverka när Yrkes-VM hålls i ett land där arbetares rättigheter inte respekteras?

– Vi tror inte att bojkott är vägen framåt. Vi försöker så klart påverka utvecklingen geonom att delta aktivt i World Skills International där vi liksom andra länder har en röst. Vi har också sett till att alla ungdomar som tävlar i Yrkeslandslaget får utbildning om situationen i landet de ska till, om de mänskliga rättigheterna och om det internationella arbetsorganisationen ILO. De kommer också ha med sig skriftligt material om mänskliga rättigheter när de reser till Abu Dhabi, säger Therese Guovelin.

Yrkes-VM pågår mellan den 14 och 19 oktober 2017. Nästan 1 300 tävlande från hela världen kommer då att göra upp om medaljer i 52 yrken.