Det var en dramatisk dag i går – först drog sig medlarna ur förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för privat anställda personliga assistenter och sedan sade Kommunal upp avtalet med Vårdföretagarna, utan avsikt att teckna nytt.

– Det är en mycket ovanlig åtgärd. Vi tycker såklart att det är jätteviktigt att det finns ett kollektivavtal och kände oss självklart mycket pressade, säger Inga-Kari Fryklund, Vårdföretagarnas förbundsdirektör.

Men i ett blogginlägg i dag skriver Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund att Kommunal i själva verket inte hade planerat att medlemmarna skulle stå utan kollektivavtal – de var beredda att förhandla om avtal med varje enskilt företag i stället. ”Vi var beredda att konflikta oss till avtal hos vartenda företag där det skulle ha behövts. Hela organisationen var riggad för det. Vi är stora, vi är många och vi är starka”, skriver Lenita Granlund.

Men parterna satte sig efter det och förhandlade och meddelade vid 20-tiden på kvällen att de hade tecknat ett treårigt avtal, som ger löneökningar enligt märket (i år 2,2 procent) och med flera villkorsförbättringar. Inga-Kari Fryklund säger att det för Vårdföretagarna är viktigt att avtalet går att säga upp sista året, samt att löneökningarna i år räknas först från den 1 oktober i stället för 1 juli.

– Det är bra eftersom kostnaderna då skjuts något på framtiden. Vi hoppas att företagen kostnadsmässigt ska kunna hantera det här, säger hon.

En annan del som är viktig för Vårdföretagarna är att de har kommit överens med Kommunal om att tillsammans påverka regeringen att se över assistansersättningen. Både i årets avtalsrörelse och förra året har Kommunal varslat om konflikt, eftersom Vårdföretagarna sagt att de inte kan ge löneökningar enligt märket, på grund av att assistansersättningen inte räknas upp i samma nivåer.

Kommunal håller med Vårdföretagarna om det problemet, men brukar under avtalsrörelserna inte prata så högt om det. I maj 2016 sade Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund att det kommer bli svårt att höja lönerna om regeringen fortsätter att räkna upp assistansersättningen så lågt, och att det i framtiden kan göra det väldigt svårt för Kommunal att teckna avtal på det området. 

– Det har våra medlemsföretag väldigt svårt att förstå, att Kommunal säger på olika sätt. Det är en väldigt speciell situation och jag tycker att det är beklagligt att regeringen med öppna ögon kramar ur den här sektorn som man gör, säger Inga-Kari Fryklund.

Hon säger att hon har förståelse för att LSS-lagstiftningen och finansieringen måste ses över men att regeringen genom sitt agerande missgynnar seriösa företag som vill driva en bra verksamhet. Hon hoppas att Vårdföretagarna och Kommunal tillsammans nu ska kunna påverka regeringen.

– Jag tänker att det ändå har gått upp för regeringen att det är en allvarlig situation som den här sektorn befinner sig i. Att en socialdemokratisk regering skulle driva fram att det inte skulle finnas kollektivavtal i den här sektorn är för mig otroligt förvånande, så jag förutsätter att man kommer lyssna på oss och försöka hitta lösningar för framtiden.

Fakta

Det nya avtalet är treårigt och berör 40 000 personliga assistenter. Från och med den 1 oktober 2017 räknas lönerna upp med i genomsnitt 535 kronor, 2018 året med 548 kronor och 2019 med 559 kronor.

Lägstalöner och ersättningar höjs enligt märket, som 2017 är 2,2 procent. Det finns inga individgarantier i avtalet, vilket betyder att man inte är garanterad någon löneökning utan lönen sätts individuellt i lokala förhandlingar.

Avtalet är uppsägningsbart sista året.