Varje år utser Hemmets Journal Sveriges bästa inom något yrke som redaktionen tycker får för lite uppskattning. Kassörska, undersköterska, bussförare och städare är några yrken som utsetts.

– Vi vill sätta strålkastaren på folk i vanliga yrken i kontrast till kändisar och idrottsmän. Därför har vi en tävling för dem, säger chefredaktören Håkan Ström som var med och drog i gång tävlingen för åtta år sedan.

Varje år kommer många hundra nominerade in.

– I år var det runt 300 barnskötare som nominerades. Rekordet sattes när vi hade Sveriges bästa frisör. Då nominerades 3 000. Vi har tänkt efteråt att många blir kompis med sin frisör och att det var därför det blev så många.

Alla nominerade får sitt namn publicerat i tidningen. Utifrån motiveringarna som de fått från dem som skickat in namnen väljer sedan en jury fem finalister som läsarna får rösta på. Hittills i år har tre av de fem finalisterna offentliggjorts. Carina Ingelsten Gustavsson från småländska Värnamo, Tijen Tekdemir från Akalla utanför Stockholm och Kristina Hagberg Qvist från Sjömarken utanför Borås.

– Jag visste inte att jag var nominerad, men jag är så glad och lycklig över att vara det efter alla dessa år. Jag började som barnskötare när jag var 19 år för 37 år sedan och varje dag har jag varit glad när jag gått till jobbet. Jag älskar att arbeta med barn, säger Kristina Hagberg Qvist.

Fast egentligen undrar hon om tävlingar behövs.

– Alla borde egentligen uppskattas varje dag, men människan är lite dum. Vi uppskattar ju de som är med i tävlingar mer.

Att det är en tävling just om yrket tror hon ändå kan vara bra.

– Vi behöver synas. Vi barnskötare är ofta så osynliga. Det är ju nästan skottpengar på oss i många kommuner och vi ska bort. Men vi gör ett viktigt jobb, säger hon.

Själv skulle hon vilja lyfta fram kokerskan och städaren på sin förskola.

– De gör ett så viktigt arbete för alla, säger Kristina Hagberg Qvist.

Två finalister till ska offentliggöras innan röstningen drar igång 26 september och en vinnare kan koras. Håkan Ström berättar att prisutdelningen brukar hållas på vinnarens arbetsplats.

– Det brukar bli riktig fest för vänner och arbetskamrater. Upp mot en 60-70 personer. Vi hoppas att vi ska kunna vara på den förskola där den som vinner arbetar.

Den 21 november avslöjas vinnaren.