Vid lunchtid på torsdagen meddelade medlarna att Kommunal och Vårdföretagarna stod för långt från varandra för att de skulle kunna lämna ett bud i förhandlingarna om ett nytt avtal för privatanställda personliga assistenter. Då satte sig parterna ner tillsammans och fortsatte samtalen, och på torsdagskvällen, kvällen innan konflikten skulle brutit ut, blev avtalet klart. Avtalet är treårigt och ger löneökningar enligt märket.

Lönerna höjs 2017 med 535 kronor, andra året med 548 och sista året med 559. Totalt landar löneökningarna under de tre åren på 1642 kronor.

– Även lägstalöner och ersättningar höjs enligt märket, och det inkluderar då en låglönesatsning. Dessutom är flera villkorsförbättringar som vi förhandlat om i många år nu på plats, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund till KA.

Villkorsförbättringarna rör sig om regler för de så kallade all inclusive-avtalen, där ersättningar har bakats in i den totala lönen. Nu måste de i stället redovisas specifikt och det måste framgå hur de har ersatts. Dessutom förstärks anställningsskyddet för de personliga assistenterna, enligt Lenita Granlund. I dag är uppsägningstiden 14 dagar, men Kommunal och Vårdföretagarna har kommit överens om att företaget först måste se över om det finns möjligheter att omplacera den anställde till andra delar i företaget.

En annan nyhet är att en partsgemensam arbetsgrupp tillsätts för att se över hur månadslön kan införas från och med 2019.

– Vi är såklart nöjda att vi har kunnat flytta fram positionerna vad gäller villkorsförbättringar, säger Lenita Granlund.

En eftergift för Kommunal är att den nya lönen från 2017 räknas först från den 1 oktober i år, trots att avtalet gick ut 30 juni.

Nu har det blivit strid om märket två år i rad på grund av att Vårdföretagarna inte anser att assistansersättningen höjs tillräckligt. Ni håller ju med om det, är det inte dags att ni gör gemensam sak med dem och ökar trycket på regeringen?

 Det är helt rätt som du säger och det finns fortfarande jättemycket att förbättra i villkoren. Vi har därför också kommit överens om att påbörja ett partsgemensamt arbete för att påverka de externa förutsättningarna för en personlig assistans av hög kvalitet. Den partsgemensamma gruppen ska se till att verka för ett bättre ersättningssystem och för att branschen ska bli mer seriös, säger Lenita Granlund.

Vårdföretagarna skriver i ett pressmeddelande att Kommunal i dag sa upp avtalet med avsikt att inte teckna ett nytt och att de därför kände sig tvingade att skriva på. 

– Vi hade inte mycket till val, när Kommunal var redo att låta sina medlemmar hamna utan de skydd och rättigheter som kommer med kollektivavtal. Jag är väldigt förvånad, normalt brukar facken kräva kollektivavtal för sina medlemmar, inte avskaffa dem, säger Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör i Vårdföretagarna, i ett pressmeddelande.

Avtalet är uppsägningsbart, vilket är viktigt för Vårdföretagarna.