I somras meddelade Kommunal, liksom LO-förbunden Handels och Transport, att de överväger att flytta sina tillgångar från Nordea om banken lämnar Sverige. I går kom så beskedet att huvudkontoret flyttar till Finland. Kommunals ordförande Tobias Baudin säger att de nu ska diskutera frågan på nästa förbundsstyrelsemöte.

– Jag vänder mig kraftfullt mot Nordeas metoder, att hålla på att utpressa och hota för att man inför den här resolutionsavgiften som har som syfte att skattebetalarna och Kommunals medlemmar inte ska behöva ta smällen vid en eventuell bankkris. Så har ingen annan bank agerat och jag beklagar det, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Han säger att det inte handlar om att medlemmarnas pengar skulle vara mindre säkra i Finland, utan att det är Nordeas metoder som är enda orsaken.

Kommunal har ungefär en miljard kronor av sitt totala kapital på fem miljarder placerat i Nordea, både i värdepapper och pengar, och har en del av konfliktfonden i banken. Dessutom erbjuder Nordea medlemmarna fördelaktiga medlemslån. Att flytta så stora tillgångar från en bank är inte gratis.

– Det måste i så fall göras på ett ansvarsfullt sätt, det är medlemmarnas pengar det handlar om. Personligen blir jag mycket upprörd över hur Nordea agerar, jag vet att de fick mycket pengar vid förra bankkrisen. Men jag tycker inte att man ska göra det i affekt utan vi kommer att diskutera olika strategier, säger Tobias Baudin.

Handels och Transport meddelade i går att de gör verklighet av sina hot och lämnar Nordea. Även LO överväger det.

Nordeas hot om att lämna Sverige kom efter att regeringen aviserade att de planerade att höja avgifterna till bankerna, genom den så kallade resolutionsavgiften som ska dämpa smällen för skattebetalarna om staten måste gå in och rädda bankerna vid en kris. Regeringen mildrade förslaget men Nordea säger att flytten även beror på andra saker, som att Finland är med i EU:s bankunion.

Fotnot: Bilden är licensereda under CC BY-SA 3.0 via Creative Commons.