Vem är du och vad är ditt livssyfte? Jag såg nyss en TED-föreläsning som hjälpte mig att förstå meningen med mitt liv på mindre än fem minuter. Jag blev full i skratt. Den amerikanske filmmogulen Adam Leipzigs ­föreläsning är genial i all sin enkelhet. Han ger oss fem frågor. Tanken är att vi ska ropa ut våra svar, högt, när han har räknat ner från 5–4–3–2–1!

Vill du också veta? Bra, då kör vi.

Fråga 1: Vem är du?

När jag har räknat ner från fem ropar du ditt förnamn. 5–4–3–2–1: _________________________!

Jag ropade så klart Hillevi! Och blev riktigt fnissig. Ja, så klart. Det är ju den jag är. Konstigare än så är det kanske inte. Dessutom kändes det häftigt att ropa sitt eget namn så högt.

Fråga 2: Vad älskar du att göra?

När jag har räknat ner från fem så ropar du det som du känner att du kan göra allra bäst och kan lära ut till andra människor. 5–4–3–2–1: ________________!

Jag ropade våga! Först tänkte jag ropa skriva. Men munnen ville något annat. Så kan det bli. Min grej är att jag går före och visar att det inte är så farligt. Jag har hört mycket bättre svar från andra: ”Jag ger barn magiska drömmar”, ”Jag ger människor hopp” eller ”Jag hjälper människor klä sig snyggt så de kan gå ut i livet och vara sitt bästa jag”.

Tredje frågan: Vem gör du det för?

Ropa ut vem du gör det du gör så bra för: 5–4–3–2–1: ____________________________________!

Jag ropade barnen. Barnen – både de vi ser och de vi har inom oss. Vem är det för dig? De sjuka? De ­äldre? De osäkra? De nödställda? (Magiskt bara där.)

Fjärde frågan: Vad behöver dessa personer?

Vad kan du ge dem, varför kommer de till just dig? 5–4–3–2–1: _________________________!

Jag ropade bekräftelse. Många av er ropade ­säkert trygghet, vård, räddning eller kunskap. Jag hoppas innerligt att ni förstår hur stort det är.

Femte frågan: Hur förändras människorna av det du gör?

5–4–3–2–1: _______________________!

Jag får barnen, de inre eller yttre, att känna sig tryggare och starkare. När jag ropade det, högt, gjorde det mig lugn och rörd. Det är så vackert, det vi ger till andra, det vi får andra människor att känna.

Den viktigaste poängen med de här frågorna är att bara två av dem handlar om oss själva. Tre handlade om vad vi kan göra för andra. Det är ett av vår tids största life hacks: Genom att göra bra saker för andra och förstå hur viktigt det är, så mår vi genast bättre själva. Så gå nu ut och gör det du kan bäst. Och tack för att du gör världen lite bättre.

PS. Adam Leipzig är mannen bakom den ­fantastiska filmen ”Döda Poeters Sällskap”. Har du inte sett den, så rekommenderar jag den varmt. TED-föreläsningen heter How to know your life purpose in 5 minutes och finns på Youtube