I fjol missade många av skötarna i landsting och regioner det extra lönelyft för undersköterskor som gavs i avtalet med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

I år kan skötarlönerna i Region Skåne och Landstinget Västernorrland höjas på bekostnad av att lokalvårdare och måltidsbiträden får lägre löneökningar. Det är de som är lägst betalda av Kommunals grupper i landsting och regioner. I fjol var medellönen i riket för lokalvårdare 22 870 kronor och för måltidspersonal 22 839 kronor. Skötarnas medellön var 24 874.

Mona Mattson är lokalvårdare och var en av dem som i förra veckan protesterade utanför sjukhuset i Sundsvall mot att de anställda inom landstingsservice får avstå löneutrymme till skötarna.

– De vill ta 130 kronor från oss lågavlönade, jag tycker inte att det är rättvist. De anser att vi ligger bra till lönemässigt jämfört med andra län men vi är rädda för vad som ska hända nästa år. Det är ett treårsavtal, skötarna vill väl ha mer nästa år också, säger Mona Mattsson.

Hon säger att både hon och flera av hennes kolleger har övervägt att gå ur Kommunal eftersom man inte lyckats förhandla fram ett bättre lokalt avtal.

– De säger att arbetsgivaren kan göra i stort sett som den vill men vi tycker att de har skött det lite dåligt. De kunde väl ha propsat på att vänta med skötarna. Jag vet att man är starkare om alla är kvar men vi tycker att vad får vi för hjälp egentligen, säger Mona Mattsson.

Hon tycker att arbetsgivaren borde ha inkluderat skötarna i undersköterskesatsningen, som har gjorts på många andra ställen. Enligt avtalet ges löneökningar med i snitt 530 kronor plus 180 kronor till undersköterskor.

Med de 130 kronor som de anställda vid landstingsservice får avstå till skötarna, blir det 400 kronor kvar. Men eftersom det inte finns några individgarantier kan det bli betydligt mindre för vissa.

”Man ska inte ta från en svag grupp. Våra medlemmar känner sig kränkta”.

Tommy Larsson är ordförande för Kommunal i Landstinget Västernorrland:

– Man ska inte ta från en svag grupp. Våra medlemmar känner sig kränkta, de är jättemissnöjda.

Förhandlingsprotokollet är ännu inte påskrivet.

– Vi tycker att skötarna ska ha samma ökningar som undersköterskorna. Det ska ske över pott, säger Tommy Larsson.

I fjol fick inte skötarna några extrapengar i Västernorrland. Då stoppade Kommunal ett liknande förslag. Och än har Kommunal inte gett upp hoppet.

– Vi hoppas att arbetsgivaren lyssnar, säger Tommy Larsson.

Om arbetsgivarens vilja går igenom kan Kommunal komma att förklara sig oenigt. Det har redan skett i Region Skåne. Även där hävdar arbetsgivaren att städare, måltidspersonal och andra i regionservice ska bidra med 130 kronor var från potten till skötarnas löneökningar.

– Det har vi protesterat mot, vi har försökt på alla sätt få arbetsgivaren att backa, utan framgång, säger Olle Hammarlund, ombudsman Kommunal i Skåne.

Ärendet har gått vidare till central förhandling.

– Det är en av våra medlemsgrupper som har den absolut lägsta lönebilden. Att ensidigt gå in och plocka pengar från dem för att göra en satsning på skötarna menar vi inte var rimligt på något sätt, säger Olle Hammarlund.

Nu hanteras tvisten av Lena Byström på Kommunals förbundskontor som har kontakt med SKL.

I fjol avslutades också många lokala förhandlingar i oenighet. När löneökningarna fastställdes i årets avtal med SKL fick avtalet också en ny skrivning. Enligt den ska undersköterskesatsningen också gälla anställda i gruppboenden för personer med funktionsnedsättning och därtill kopplade verksamheter. Men anställda i psykiatrin nämns inte.