Vänsterpartiet har i budgetförhandlingar med regeringen fått igenom att det ska bli avdragsrätt för fackföreningsavgiften. Dessutom ska en karensdag i a-kassan försvinna. Målet är att reformerna ska träda i kraft den 1 juli nästa 2018. 

Enligt Vänsterpartiets beräkningar skulle en undersköterska med 27 000 kronor  och som är medlem i Kommunal kunna dra av 1 300 kronor per år. 

 –Arbetsgivarna får avdrag för sina medlemsavgifter. Nu gör vi slut på den orättvisan och ser till att löntagarna också får det, sa V-ledaren Jonas Sjöstedt på pressträffen på Centralstationen i Stockholm. 

Fackavgiften var tidigare avdragsgill men Alliansen avskaffade möjligheten 2006. 

Kommunals ordförande Tobias Baudin välkomnar beskedet. 

– Bra och viktigt besked från regeringen. Det är ett smart förslag som både gynnar den svenska partsmodellen och medlemmarnas plånböcker. Det är välkommet och något som Kommunal krävt tillsammans med tjänstemannaförbundet Unionen så sent som i augusti, säger han i ett pressmeddelande.