Delar av motiveringen lyder: Stig Sjödinpriset 2017 tilldelas Sara Beischer för hennes böcker om klass och om kvinnors arbete. Liksom Stig Sjödin skriver hon om det pris människor får betala för arbetet oavsett om det är på fabriken, inom vården eller i den stressiga skolvärlden. 

Sara Beischer romandebuterade 2012 med boken ”Jag ska egentligen inte jobba här”. Därefter har hon gett ut två böcker varav den senaste ”Mamma är bara lite trött” år 2016. Hon har i sina böcker skildrat utbrändhet och att inte känna att man duger. Sara Beischer är född 1983 och är förutom författare även krönikör och föreläsare. 

Läs en intervju med Sara Beischer: Medkänslan väcktes i omänsklig äldrevård

Stig Sjödin föddes för 100 år sedan i Sandviken och har beskrivits som arbetarrörelsens försångare. 

Priset i hans namn har delats ut sedan 1997. Bland pristagarna finns såväl Sara Lidman som Johannes Anyuru och Aino Trosell. 

Priset är på 40 000 kronor och delas ut i Folkets hus i Sandviken den 7 oktober.