Nu kommer antologin som handlar om jobb och handelsanställdas villkor. ”Att jobba i handeln i dag är som att dejta någon som bara ringer vid storhelger eller när det vanliga ragget inte hör av sig” skriver Jenny Wrangborg i förordet.

Vad är det för sorts antologi?

– Det är en fackantologi som handlar om villkoren för handelsanställda, som tyvärr liknar villkoren inom många andra jobb, med osäkra anställningar, hyvlingar och precisionsbemanning. Den innehåller både berättelser från handelsanställda själva och texter från journalister, säger Jenny Wrangborg.

Vad är speciellt för berättelserna i ”Lösa förbindelser”?

– Oftast när det handlar om handelsbranschen tilltalas vi väldigt mycket som kunder. Här ligger fokus på dem som ser till att butiken kan vara öppen jämt. Det är deras verklighet läsaren får möta.

Vem ska läsa boken?

– Dels människor som vill förändra på sina jobb. De kan inspireras till facklig kamp, organisering och gemenskap. Men vi hoppas också att beslutsfattare ska läsa den så att vi kan påverka högre upp.

Vad vill de som kommer till tals?

– Man kan sammanfatta det med att de vill ha ett annat arbetsliv. Det kan handla om så grundläggande saker som att de inte vet om de ska jobba i morgon. Det är grundläggande fackliga frågor och rimliga arbetsvillkor.

Vilka är stötestenarna?

– Det finns inte ett svar. Det handlar dels om att de fackliga organisationerna måste få folk att fatta att det är värt att organisera sig och driva kampen. Visa att man faktiskt kan vinna fackliga segrar, det kan handla om att få arbetskläder eller att stoppa hyvling.

Tror du boken kan påverka?

– Ja, det tror jag, absolut! Det jag saknat som kallskänka, som arbetare, är berättelser om att man inte är ensam och det kan man hitta i den här antologin. Att många vill förändra och strategier för att organisera sig, för det är bara genom att folk organiserar sig som vi kan förändra.

Vem vill du ge boken till?

– Mina arbetskompisar. Men också till alla i regeringen – alla i riksdagen – de skulle behöva läsa den.

Fotnot: ”Lösa förbindelser. Om kampen för fasta förhållanden i handeln” ges ut av Leopard förlag. Boken har finansierats med bidrag från fackförbundet Handels samhällspolitiska fond. Kommunalarbetarens reporter Cecilia Alstermark bidrar med en text.