På söndagen berättade SVT Nyheter att regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om hur vinsterna i välfärden ska begränsas. Det kommer att utgå från Välfärdsutredningens förslag på max sju procents vinst av operativt kapital, plus statslåneräntan, men exakt procentsats är inte bestämd än.

– Vår utgångspunkt är att skattebetalarnas pengar ska gå till det de är avsedda för, vi ska inte ha några stora vinstuttag. Det handlar om legitimiteten för svensk välfärd, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S), till SVT Nyheter.

Ett tag kom signaler från regeringen om att enbart skolan skulle omfattas av ett förslag om vinstbegränsning. Då protesterade Kommunal och menade att omsorgen också måste ingå. Så blir det nu – förslaget kommer att gälla all verksamhet som lyder under skollagen, socialtjänstlagen och LSS (lagen om särskilt stöd och service till funktionshindrade). Sjukvården kommer att undantas och i stället ska en utredning tillsättas för att titta på hur vinsterna kan begränsas där. Idéburna aktörer undantas.

Tobias Baudin är nöjd med att regeringen verkar ha lyssnat på Kommunal och inkluderar omsorgen i förslaget.

– Jag var orolig ett tag när jag märkte att allt fokus var på skolan och då gjorde jag ett utspel om att äldreomsorgen är minst lika viktigt. Däremot sa jag att man kan vänta på sjukvården och det är precis vad man har gjort nu, säger Tobias Baudin.

Varför kan sjukvården vänta?

Vi ser inte samma direkta koppling till löner och arbetsvillkor. Sjukvården är mer reglerad och strikt i sin utformning. Vinstjakten ska bort där också men det kan man ta i nästa steg.

I november kommer förslaget gå ut på lagrådsremiss, i mars räknar regeringen med att propositionen kommer vara klar och i juni kan omröstningen i riksdagen hållas. Allt tyder på att förslaget kommer att röstas ner – de fyra borgerliga partierna och Sverigedemokraterna är emot en vinstbegränsning. Det är då bara tre månader kvar till valet. Tobias Baudin säger att det ändå finns en poäng med att gå fram en proposition i riksdagen.

– Då måste de olika politiska partierna försvara varför de tycker att våra skattepengar ska gå till riskkapitalister, säger han.

Han har inget emot att vinst i välfärden blir en valfråga.

– Välfärden är det viktigaste vi har i Sverige för att vi ska fungera som land och om regeringen ska öka på investeringarna i äldreomsorgen är det viktigt att det går till fler kolleger för de som arbetar i äldreomsorgen och inte vinster. Det är en viktig fråga för svenska folket, säger Tobias Baudin.

Ett argument från de som är emot en vinstbegränsning är att verksamheter kommer att läggas ner och arbeten försvinna. Men Tobias Baudin säger att behoven fortfarande finns kvar.

– Det känner jag ingen som helst oro för, då finns det andra som får bedriva verksamheterna, till exempel idéburna aktörer eller kommuner och landsting. Vi i svenska folket kommer att behöva förskolor, skolor och äldreomsorg, säger Tobias Baudin.

Utöver propositionen om en vinstbegränsning så kommer det också att komma en proposition om ägar- och ledningsprövning för företag inom välfärden, där det bland annat införs tillståndsplikt för hemtjänst. Det har de borgerliga partierna varit positiva till.