I går överlämnades avtalskraven mellan Kommunal och Almega Hemserviceföretagen. Efteråt gick Almega ut med ett pressmeddelande där Madeleine Edberg, avtalsansvarig för Hemserviceföretagen, förklarar att de är bekymrade över Kommunals krav.

– Kommunal vill driva igenom LO:s låglönesatsning, vilket är helt fel väg att gå om vi ska skapa fler jobb. Det innebär bland annat att hemserviceföretagen får betala högre löneökningar än arbetsgivare i sektorer som har färre anställda med löner som understiger 24 000 kronor, förklarar hon.

I pressmeddelandet säger hon också att arbetsgivarna vill frysa ingångslönerna och att de säger nej till individuella garantier om löneökningar i förhandlingarna om lönepotter ute på företagen.

Lars Fischer tror att det kan bli kärva förhandlingar för att få fram ett nytt avtal.

– Men vårt krav om märket och en låglönesatsning följer de krav vi har ställt inom alla våra avtalsområden. Och det följer LO:s samordning. Även Medlingsinstitutet har i praktiken accepterat denna modell i årets avtalsrörelse, säger han.

Bland andra krav som Kommunal har i förhandlingarna om ett nytt hemserviceavtal finns ersättning för användandet av egen bil och egen mobiltelefon i tjänsten.

Den 11 september träffas Kommunal och Hemserviceföretagen för att fortsätta förhandlingarna.