Hon är i dag Socialdemokraternas biträdande partisekreterare men har också mångårig erfarenhet som kommunpolitiker. Under elva år var hon kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka. Men nu går alltså Katarina Berggren till ett nytt uppdrag på Kommunal, som facklig-politiskt ansvarig ombudsman och som Kommunals valledare inför valet 2018.

– Det känns hedrande och jag ser fram emot uppdraget som jag har framför mig. Det är ett väldigt viktigt val som vi går emot, vem som vinner valet kommer att få stor betydelse för Kommunals medlemmar, säger Katarina Berggren.

Vilka erfarenheter från dina tidigare uppdrag kommer du att ha användning för som valledare för Kommunal?

– Min erfarenhet är att den facklig-politiska samverkan är viktig för att göra skillnad. I Botkyrka arbetade jag med frågor som att erbjuda barnomsorg på obekväma arbetstider och att heltid skulle bli en rättighet. Det var mycket tack vare samverkan med facket som vi kunde genomföra bra politiska beslut.

Vad blir din viktigaste uppgift som valledare?

– Det blir att lyfta medlemmarnas vardag så att deras frågor står i centrum i valrörelsen. När arbetstagarnas vardag är på den politiska agendan så blir fokus på de politiska beslut som kan förbättra medlemmarnas vardag. Det välfärdsarbete som utförs av Kommunals medlemmar är otroligt viktigt för Sveriges framtid och måste få en central plats i valrörelsen.

Katarina Berggren tillträder som Kommunals valledare den 4 september.