Kollektivavtalen för personlig assistans mellan Vårdföretagarna och Kommunal löpte ut den 30 juni, och parterna har under flera månader förhandlat för att enas om ett nytt avtal.

Men nu har alltså Vårdföretagarna överlämnat ett förslag på ett nytt avtal som endast är sex månader långt. Vårdföretagarna motiverar det korta avtalet med att det är svårt att teckna längre avtal när det ännu är osäkert hur hög regeringens assistansersättning blir, något som blir klart först då regeringens släpper sin höstbudget.

– Det är ett besvärligt läge för hela branschen. Vi hoppas att Kommunal nu analyserar vårt förslag och kommer med konstruktiva synpunkter om hur vi kan förhandla vidare för att lösa den här besvärliga situationen, säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund i ett pressmeddelande.

Förhandlingarna har försvårats då regeringen förra året endast räknade upp assistansersättningen med drygt en procent. Samtidigt förväntas lönerna följa utvecklingen på den övriga arbetsmarknaden, som ligger på runt 6,5 procent på tre år enligt det så kallade märket.

Förhandlingar pågår nu mellan Kommunal och Vårdföretagarna angående det nya förslaget på avtal för privatanställda personliga assistenter. Vad förslaget innehåller är ännu inte offentligt. Men Margaretha Johansson, ombudsman på Kommunal, säger att förslaget inte ligger på märket och att det är oklart när ett nytt avtal kommer att kunna slutas.

– Ännu har vi inte fått några förslag från arbetsgivaren som ligger på märket. Vårt mål är självklart att lönerna för personliga assistenter ska upp till märket, precis som för alla andra.