I höst kommer tre av de största manliga ikonerna från 70-talet på biodukarna: Björn Borg, Ted Gärdestad och Ronnie Petersson. Saknas gör väl bara Ingemar Stenmark, men det kommer kanske.

Sticker ut mest bland dokumentärerna gör kanske filmen om rapparen och artisten Silvana Iman, vars kompromisslösa stil och texter gjort henne till en förebild för många. Filmen ”Silvana – väck mig när ni vaknat” har premiär i mitten av september.

Redan den här veckan kan man gå och se en annan lite speciell dokumentär, ”Ouga Girls”, som handlar om ett gäng unga kvinnor i Burkina Faso, som utbildar sig till bilmekaniker. Vi kommer att recensera filmen på vår hemsida.

I ”Trafikljusen blir blå i morgon” får vi följa ett gäng ungdomar och framför allt Jussi, som levde för konsten och graffitin.

Den lite folkskygge Lars Winnerbäck, är också något otippat föremål för en hel dokumentärfilm. Den folkkäre artisten som nästan aldrig låter sig bli intervjuad har alltså gått med på att bli filmad under ett helt års tid. Premiär i oktober.

Filmerna ”Efter Inez” och ”ShapeShifters” är exempel på två andra dokumentärer i höst med samtidstema. Den ena handlar om att förlora ett barn precis innan det ska födas och den andra handlar om migration och identitet och att tillhöra en globaliserad värld.

Bland spelfilmerna är många säkert nyfikna på Jens Assurs filmatisering av Augustprisvinnaren ”Korparna”, Thomas Bannerheds debutroman från 2011.

Några barn- och familjefilmer kommer också upp på repertoaren. Animerade ”Märta Proppmätt” och ”Gordon och Paddy” är för de lite yngre barnen. Lagom till jul får Maria Bloms ”Monky” slåss med filmversionen av ”Solsidan” om den breda filmpublikens gunst.

Svenska filmpremiärer i höst

Superswede (filmen om Ronnie Petersson) hade premiär den 16 augusti.

Ouaga Girls – 25 augusti.

Borg – 8 september.

Trafikljusen blir blå i morgon –  8 september.

Silvana – väck mig när ni vaknat –15 september.

Märta Proppmätt – 23 september.

Efter Inez – 29 september.

Winnerbäck – ett slags liv – 6 oktober.

Korparna – 13 oktober.

Shapeshifters – 20 oktober.

Solsidan – 1 december.

Gordon och Paddy – 22 december.

Monky – 22 december.

Ted – för kärlekens skull – inget premiärdatum spikat, troligen i december.

Förutom dessa produktioner innehåller den svenska filmhösten också:

Cannesvinnaren ”The Square” av Ruben Östlund (25 augusti).

”The Nile Hilton Incident” av Tarek Saleh (29 september).

”Becker – Kungen av Tingsryd”, actionkomedi med Shanti Roney bland andra (1 september).

”7333 sekunder Johanna”, en film om en skilsmässa som är gjord i en enda lång tagning (någon gång i oktober).

”Vilken jävla cirkus” – Helena Bergströms femte film som regissör (20 oktober).

”Krig”, barn- och ungdomsfilm (27 oktober).

”Ingen tid för kärlek – en film om Johnny Bode”, en dokumentär om snuskvisesångaren och nazistsympatisören Bode (3 november).

”All inclusive”, dramakomedi med Suzanne Reuter i huvudrollen (10 november).

”Lyubov – kärlek på ryska”, om nobelprisvinnaren Svetlana Aleksijevitjs undersökning av den ryska folksjälens förhållande till kärlek.