Turerna kring ett vinsttak i välfärden har varit många. Men för att rädda budgeten väntas nu regeringen föreslå ett vinsttak. Det hävdas i en kommenterade text av Margit Silberstein, mångårig politisk kommentator, i Dagens Samhälle.

Förra hösten föreslog Välfärdsutredningen ett vinsttak för välfärdsbolag på sju procent av investerat kapital plus statslåneräntan. 

Men före sommaren lutade det åt att det inte skulle bli något vinststopp.

Men efter IT-skandalen vid Transportstyrelsen, hot om misstroendeförklaringar och två avskedade ministrar uppges finansminister Magdalena Andersson (S) ha svängt. Hon vill inte riskera att valbudgeten faller på svikna löften till Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

Enligt uppgifter till Margit Silberstein ska ett vinsttak nu vara förankrat i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Debatten om vinsttak i välfärden har pågått under sommaren. LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin har beklagat att regeringen varit på väg att släppa kravet på vinsttak.

Kommunals Tobias Baudin har tidigare uppmanat Socialdemokraterna att inte utesluta äldreomsorgen från en vinstreglering. Han har också sagt att han hoppas att vinstfrågan blir en valfråga. 

Flera av Miljöpartiets ledande kommun- och landstingspolitiker ifrågasätter nuvarande förslag om vinsttak. 

Almega är kritiskt. Ulf Lindberg, näringspolitisk chef, skriver på Twitter: ”Ett skarpt förslag om vinsttak kommer i grunden skada näringslivets förtroende för socialdemokratisk näringspolitik.”

Få bedömare spår dock att ett vinsttak, oavsett form, går igenom riksdagen.