I dokumentärserien ”Sveriges bästa hemtjänst” får vi följa vardagen för hemtjänsten i Vännäs. Tittarna får bland annat följa Henning, som känner sig ensam efter att hans fru har flyttat till ett boende, och Britt som är försvagad av MS men som längtar efter att få se sitt barnbarn födas. Och så förstås hemtjänstpersonalen som varje dag kämpar för att göra vårdtagarnas vardag så bra som det bara går. Och nu har alltså serien nominerats till Kristallen, ett tv-pris som varje år delas ut till tv-personligheter och tv-program. Lotta Sjödin är en av de undersköterskor som filmteamet följt i vardagen.

– Efter ett tag så glömde jag bort att kameran var med. Jag tycker att serien skildrar vår verklighet på ett bra sätt, alla fina stunder men också de gånger vi är frustrerade och ledsna över att känna att vi inte räcker till. De gånger vi önskar att vi skulle kunna klona oss själva för att hinna med allt vi vill göra för vårdtagarna, säger Lotta Sjödin.

Som tv-seriens namn antyder ska västerbottniska Vännäs i tv-serien försöka bli landets bästa hemtjänstkommun. Till sin hjälp har undersköterskorna i serien Yngve Gustavsson som är överläkare och professor i geriatrik.

– Jag tycker att vårt arbete utvecklades genom serien. Framförallt jobbade vi med att få en bättre kontinuitet i arbetet, att varje undersköterska inte ska ta hand om så många olika vårdtagare. Det har lett till en bättre kontakt mellan vårdtagare och personal och det betyder mycket, säger Lotta Sjödin.

Serien ”Sveriges bästa hemtjänst” nomineras i kategorin ”årets fakta och aktualitetsprogram” och vinnarna i de olika kategorierna kommer att utses på Kristallengalan som hålls på Stockholmsmässan den 1 september.