Förslaget om så kallade inträdesjobb gäller nyanlända och unga upp till 23 år utan fullständig gymnasieutbildning. Tanken är att de ska jobba för 70 procent av ingångslönen, med ett tak på 21 000 kronor i månaden.

En person ska få ha ett inträdesjobb i maximalt tre år. Under de första två åren fungerar det som en provanställning, vilket innebär att arbetsgivaren när som helst kan avsluta anställningen.

Med förslaget räknar Alliansen med att skapa mellan 25 000 och 40 000 nya jobb.

I våras presenterade LO ett eget förslag om utbildningsjobb med lägre lön för unga och nyanlända. LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson är upprörd över att Alliansen nu går ut och hotar med lagstiftning innan parterna förhandlat färdigt.  

– Varför ska arbetsgivarna nu förhandla med oss? Det här underminerar vårt förslag, det är riktigt klumpigt agerat av Alliansen, säger han till TT.