I fredags omkom en 18-årig djurskötare efter att ha blivit attackerad av en björn på Orsa Rovdjurspark. Björnarna befann sig i ett angränsande hägn, men en björn lyckades ta sig in och attackerade djurskötaren.

Av alla de åtta djurparker i Sverige som har björnar är det bara två som enbart har ett stängsel mellan björnarna och personalen när de är inne i hägnet, enligt Ekots rundringning. Övriga sex har dubbla stängsel eller tar in björnarna inomhus när någon ska gå in i hägnen.

Förutom Orsa har även Skånes djurpark endast ett stängsel, men där tillåts inte ensamarbete.

Efter attacken i fredags har Orsa Rovdjurspark ändrat sina rutiner så att alltid minst två personer går in i hägnen, och de har två stängsel mellan sig och björnarna.

I föreskrifter från Arbetsmiljöverket och Jordbruksverket detaljregleras inte hur man ska jobba säkert med rovdjur. Det står att hägn ska vara rymningssäkra och att ensamarbete kan vara en riskfaktor, men djurparkerna får själva utforma säkerheten.

Efter olyckan pågår en polisutredning om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Även Arbetsmiljöverket utreder olyckan.

Enligt Kommunal Bergslagen tillhör djurskötarna på Orsa Rovjurspark inte Kommunals område utan Hotell- och restaurangfacket. På andra djurparker är det ofta Kommunal som har kollektivavtalet för djurskötare.